NA24.no

Fredriksen fikk juling på sterk børs

Sist oppdatert:
Et hopp i oljeprisen sørget for et lite børsrally. Ikke alle fikk delta på festen.

Kontrastene var store på børsen. Verdens rikeste nordmann gikk på en smell, mens en av de rikeste i Norge hadde større grunn til å juble.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Torsdag steg hovedindeksen på Oslo Børs 3,81 prosent til 219,27 poeng.

Prishopp på olje
Oljeprisen fikk fart på seg etter at aksjemarkedet også viser tegn til bedring. Onsdag ettermiddag kom det oljelagertall fra USA som viser at etterspørselen etter bensin er i ferd med å ta seg opp. Oljelagrene falt langt mer enn hva markedet hadde forventet, og det ga umiddelbar reaksjon. Denne trenden har fortsatt.

Da handelen på Oslo Børs var over kostet et fat nordsjøolje med levering i april 46,23 dollar per fat. Det er en oppgang på 4,3 prosent.

Oppgangen i oljemarkedet smittet direkte på StatoilHydro som steg hele 6,43 prosent til 120,80 kroner.

DnB Nor steg 9,19 prosent til 24,95 kroner på en dag som var positiv for bankene ved de øvrige børsene.

Tørrbulk til bunn
Golden Ocean har tidligere klart signalisert at de trenger å styrke egenkapitalen. Misligholdte avtaler og kunder i store betalingsproblemer har gjort at de ikke får inn de pengene de hadde regnet med. Det har medført at kontantkassen er i ferd med å tømmes. Dette ble bekreftet da selskapet la frem sitt resultat etter fjerde kvartal.

I sin resultatrapport skriver Golden Ocean at de kun har midler til å dekke forpliktelsene ut mars, og legger ikke skjul på at selskapet har et stort behov for å restrukturere finansene. Den prosessen har allerede startet og rederiet er i samtaler med kreditorene for å få endre lånebetingelsene.

I fjerde kvartal gikk selskapet med solid overskudd, og leverte i henhold til forventningene. Det er likevel ikke nok til å glede aksjemarkedet. Behovet for ny egenkapital betyr at de må be aksjonærene om penger. Det er ikke populært og er ikke garantert å bli lett å gjennomføre.

Les mer: Fredriksen-rederi snart tom for penger og Tror Fredriksen-selskap kan gå konkurs

I markedet er reaksjonene entydige. Aksjekursen ble sendt ned 43,59 prosent til 2,20 kroner. Så lavt har aksjekursen aldri ligget.

Et annet tørrbulkselskap, Jinhui Shipping, skuffet stort med sitt resultat etter fjerde kvartal. Rederiet fikk et nettoresultat på 10,6 millioner dollar, mens analytikerne ventet 49 millioner i pluss i snitt, viser estimater fra SME Direkt.

Aksjen falt 18,22 prosent til 8,26 kroner.

Røkke vs Fredde
John Fredriksens Frontline falt 3,01 prosent til 153,25 kroner. Tankrederiet er blitt langt mer sparsommelig med å betale utbytter, men tegner et positivt bilde for inneværende kvartal.

Les mer: Fredriksen kniper igjen

Aker Solutions gjorde det langt bedre. Kjell Inge Røkkes juvel i Aker-systemet fikk tildelt en milliardkontrakt og flere meglerhus oppgraderte aksjen. Markedet sendt kursen opp 8,42 prosent til 38,65 kroner.

Les mer: Milliardoppdrag til Aker Solutions

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere