*Nettavisen* Økonomi.

Fredriksen inn i ny «Falklandskrig»

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Norges rikeste mann terger på seg argentinere med sitt olje-engasjement utenfor Falklandsøyene.

Den norske mangemilliardæren og shippingmagnaten har eierandeler i oljefeltene utenfor Falklandsøyene som nå er gjenstand for en ny tilspisset situasjon mellom erkefiendene fra Falklandskrigen i 1982 , Storbritannia og Argentina.

Argentina liker ikke at oljeriggen Ocean Gaurdian har startet leteboring utenfor øyene. Landet mener Storbritannia på denne måten arrogant tilsidesetter avtaler de to landene tidligere har inngått for forvaltningen av deres felles interesser i området.

John Fredriksens (65) tilknytning til dette har å gjøre med hans eierandeler i Arcadia Drilling , skriver Forbes Magazine.

Arcadia Drilling, der hans datter Katrine har en lederposisjon, eier tre oljeblokker sammen med Desire Petroleum, som har bestilt leteriggen.

Ifølge planer presentert av Desire Petroleum, skal selskapet bruke 36 millioner dollar - 210 millioner kroner - på å bore fire letebrønner. Ocean Guardian-riggen eies av en av verdens største boreselskaper, Diamond Offshore.

Klikk på bildet for å forstørre.

Borerigg semi rigg Diamond Offshore Ocean Guardian Foto: Oil Rig Photos

I april 1982 invaderte Argentina Falklandsøyene, eller Las Malvinas som øygruppen heter der. Storbritannias statsminister Margaret Thatcher reagerte spontant, og gikk til krig med en massiv flåtestyrke for å gjenerobre øygruppen, som hadde vært under britisk styre siden 1833.

Argentina overga seg etter vel to måneder. Nærmere 1000 soldater ble drept i krigen.

Britenes oljeboring har satt sinnene i kok i Argentina. Øygruppen har stor symbolsk betydning i det søramerikanske landet. President Cristina Fernandez de Kirchner har satt i verk tiltak, blant annet streng kontroll med skipstrafikken til øyene. Hun har krevd forhandlinger om øygruppen, noe britenes statsminister Gordon Brown har avvist.

John Fredrisken er ifølge finansbladet Kapital Norges rikeste mann, med en formue på 46,1 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.