NA24.no

Fredriksen klar til krig

Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Sist oppdatert:
Skipsrederen holder ikke noe tilbake i forkant av onsdagens batalje.

John Fredriksen fortsetter å lade opp stemningen før morgendagens generalforsamling i det tyske reiselivs – og shippingkonsernet TUI.

NA24 - din næringslivsavis

Tankrederen, som har kjøpt seg opp til å bli største aksjonær med 11,75 prosent i forkant av generalforsamlingen, er kritisk til ledelsen i konsernet og han har lagt frem et tilleggsforslag om endringer i styret, hvor han selv ønsker representasjon sammen med sin våpendrager Tor Olav Trøim.

- Ser ut som en slags klubb
Fredriksen sier ifølge Financial Times at de siste årene har man opplevd en av de sterkeste shipping-boomene noensinne, mens TUIs avkastning har vært lav.

- Jeg har ikke peiling på hva de driver med i styret. Det ser ut som dette selskapet drives som en slags klubb, sier Fredriksen ifølge avisen.

Bakgrunnen til Fredriksens oppkjøp er skipsrederens ønske om at TUIs shippingdel skal skilles ut i eget selskap. TUI eier et av verdens største containerrederier, Hapag-Loyd som har en flåte på over 140 containerskip. Resten av TUI-konsernet er rettet mot reiselivsnæringen som et av de største charterselskapene i Europa.

Ulikt syn
Fredriksen frykter at TUI-ledelsen kommer til å selge Hapag-Loyd for billig og føre pengene tilbake til reiselivsdelen av konsernet.

- Vi vil bare at selskapet skal oppføre seg som et børsnotert selskap. Jeg tror aksjonærene har sittet der i årevis uten å se avkastning i en periode hvor shipping-industrien har opplevd en boom, sier Fredriksen.

Tidligere har Fredriksen i et åpent brev til aksjonærene i TUI kritisert bedriftsstyringen og aksjekursutviklingen av konsernet.

LES MER: Fredriksen på krigsstien og Svarer Fredriksen

Dersom han ikke skulle lykkes etter morgendagens batalje, sier Fredriksen følgende, ifølge avisen:

- Vi vil enten si, tusen takk, nå har vi fått nok av dette, eller så vil vi finne en annen løsning. Kanskje vi selger vår andel. Hvem vet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere