NA24.no

Fredriksen kniper igjen

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
John Fredriksens Frontline leverer svakere overskudd enn ventet, og kutter samtidig utbyttet kraftig.

Frontline la torsdag frem et resultat som var på linje med det markedet hadde forventet.

NA24 - din næringslivsavis

Time/Charter-inntektene i fjerde kvartal endte på 310 millioner dollar. Dette er en økning fra fjerde kvartal i 2007, da selskapet hadde driftsinntekter på 239 millioner dollar. Det er også litt bedre enn analytikerne hadde ventet. På forhånd var det ventet at selskapet skulle legge frem driftsinntekter på 307 millioner dollar.

Driftsinntektene vokste kraftig, fra 331,6 millioner dollar i 2007 til 451,5 millioner dollar i fjerde kvartal 2008.

Resultatras
Driftsresultatet endte på 115 millioner dollar, mot 153 millioner samme periode året før. Analytikerne hadde forventet 114 millioner dollar, viser tall SME Direkt har hentet inn på vegne av TDN Finans. Resultatet før skatt falt kraftig og endte på 52,6 millioner dollar, mot 202 millioner dollar året før. Det var på forhånd ventet at resultatet skulle falle, men da "bare" til 69 millioner dollar.

- Det rapporterte resultatet reflekterer et svakere spotmarked sammenlignet med tredje kvartal 2008, skriver Frontline i sin kvartalsrapport.

DISKUTÈR HER:Hvor skal Frontline fremover?

Utbytteras
Utbyttet blir på 0,25 dollar per aksje. Dette er markant lavere enn ventet i forkant. Analytikerne trodde på et utbytte på 0,37 dollar.

- Beslutningen om å redusere utbyttet i tredje og fjerde kvartal 2008 sammenlignet med tidligere kvartaler representerer ikke på noen måte en endring i Frontlines utbyttestrategi, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Fremtidsutsiktene i Frontline er gode, ifølge selskapet selv. Kontraktsdekningen på fartøyene er på 39 prosent i 2009 og 24 prosent i 2010.

- Selskapet vurderer å øke andelen fartøyer som driver på kontrakter, spesielt gjelder dette i 2010 og 2011, skriver selskapet i rapporten.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Redusert kapitalbehov
Frontlines nybyggingsprogram er hovedårsaken til at utbyttene har blitt redusert kraftig. Programmet er rammet av forsinkelser. En VLCC ble levert i januar, to måneder før kontraktslevering, og en annen VLCC er planlagt levert i andre kvartal 2009. Også dette er før kontraktsdato.

- Imidlertid forventer vi at de åtte Suezmax-tankerne som blir bygd ved Rongsheng vil bli forsinket med mellom fem og ni måneder sammenlignet med opprinnelig tidsplan, skriver selskapet.

Selskapet er i kontinuerlig dialog med verftet, og basert på finanskrisen kan det være at det oppstår kanselleringer som gjør at ordreboken endres, men det er for tidlig å si, mener Frontline.

Da selskapet la frem tall for tredje kvartal opplyste man om at selskapet trengte 300 millioner dollar for å fullfinansiere nybyggingsprogrammet.

- På grunn av en økt kontraktsdekning, er dette behovet nå redusert noe. Hvis kredittmarkedet ikke bedres før 2012, kan det bli nødvendig å finansiere dette via driften. En slik løsning kan redusere utbyttekapasiteten midlertidig, skriver selskapet.

VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

- Sterk start på 2009
Nesten to måneder ut i 2009 har Frontline opplevd et sterkt marked.

- Basert på tradingresultatene så langt i 2009, forventer styret gode resultater for første kvartal 2009. Hvor godt resultatet blir vil imidlertid avhenge av hvor markedet går den siste delen av kvartalet, skriver selskapet.

Saken oppdateres.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere