Gå til sidens hovedinnhold

Fredriksen letter på sløret

Milliardæren har indikert at han vil delta på en emisjon i Golden Ocean.

Golden Ocean har slitt med misligholdte kontrakter og brutte avtaler. Det har skapt en krise for selskapet som har stor gjeld og et omfattende byggeprogram.

Nå har de kommet med signaler om størrelsen på en eventuell emisjon og at John Fredriksen vil delta med penger.

Fått inn salgssum
Tørrbulkrederiet har fått solgt panama-skipet «Bellflower». I henhold til den reviderte salgsavtalen har rederiet fått 40 millioner dollar i kontanter ved levering, og i tillegg har de gitt en selgerkreditt som vil gi 10 millioner dollar de neste syv årene. Opprinnelig skulle kjøperne betale 76 millioner dollar for skipet og Gokden Ocean ville da sitte igjen med en gevinst på 55 millioner dollar. Det skjedde ikke og partene ble enige om en ny salgsavtale.

Salget vil bedre likviditeten med 18 millioner dollar og vil ha en marginal positiv effekt på resultatet. Pengene vil bli brukt til å bedre arbeidskapitalen og betale ned kortsiktig gjeld.

Ser kapitalbehov på 100 mill.
Styret i Golden Ocean venter at de kommer til å hente inn i underkant av 100 millioner dollar i frisk kapital. John Fredriksen har gjennom selskapet Hemen Holding indikert at han vil tegne seg for sin andel ved en eventuell kapitalutvidelse. Hemen Holding er største aksjonær og eier rundt 30 prosent av de utestående aksjene.

Emisjonsbeløpet vil da ligge på 635 millioner kroner, mens markedsverdien på Golden Ocean er priset til rundt 1 milliard kroner.

Golden Ocean legger ikke skjul på at den kortsiktige likviditetssituasjonen fortsatt er utfordrende. Rederiet er ikke i tråd med eksisterende låneavtaler og kan dermed ikke trekke på allerede kommiterte finansieringslinjer. Hvis de kommer innenfor begrensningene av låneavtalene vil de kunne trekke på eksisterende låneavtaler med rundt 40 millioner dollar. Dette vil gi selskapet en mer komfortabel kontantsituasjon.

Setter frist
Golden Ocean skriver at de har god fremdrift i diskusjonene med bankene, kreditorer og verft. Styret venter å kunne presentere restruktureringen av selskapet innen 31. mars i år. Likevel kan de ikke gi noen garantier for at alle de involverte partene vil akseptere vilkårene.

Hvis forslaget får støtte fra de involverte vil refinansieringene redusere utestående gjeld og forpliktelser betydelig. Da vil Golden Ocean igjen være lønnsom og finansiell robust, heter det i en børsmelding.

I børsmeldingen skriver Golden Ocean at de har fått levert det tredje nybygget fra verftet Daehan. Skipet har blitt levert videre til de som leier skipet og allerede seiler fartøyet på oppdrag for kunden. Leieavtalen trekker seg over fem år og gir en dagrate på 48.000 dollar.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot