Fredriksen møter lokal motstand

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Marine Harvest fikk ikke lov til å bygge ut på Canna, da dro de til nabo-øya.

Vest i Skottland ligger den lille øya Canna. På øya bor det 21 personer, skriver Finansavisen.

John Fredriksens Marine Harvest, som er verdens største lakseoppdretter, ønsket å bygge et nytt oppdrettsanlegg utenfor øya, men ble møtt med motstand og forslaget ble nedstemt med 8 mot 7 stemmer.

Miljø viktigst
Marine Harvest ønsket i forbindelse med det nye anlegget å opprette åtte nye stillinger på øya, seks fulltids- og to deltidsstillinger.

- Med en så knapp margin er det klart at øya var splittet og . Majoriteten forsto at prosjektet godt kunne føre med seg en viss økonomisk velstand og bærekraftighet, men fant det vanskelig å forene dette med de miljømessige konsekvensene, sier talsmann for Canna Community Association, Geofff Soe-Paing, til The Herald.

National Trust for Scotland er stiftelsen som eier Canna, har lenge jobbet for å skape flere jobber og lokke nye beboere til øya. til slutt lot NTS innbyggerne bestemme saken. Avisen The Herald melder om at det var bekymring for de visuelle konsekvensene av oppdrettsanlegget. De ville ikke være synlige fra land, men fra båt når man ankom øya. Cannas innbyggere var også bekymret for at så mye som seks nye familier kunne bosette seg på øya.

Jørgen Christiansen, informasjonssjef i Marine Harvest har ikke vært borti noe liknende, men forteller at selskapet respekterer beboernes avgjørelse.

Ja hos naboen
Selv om Marine Harvest møtte motstand på Canna, var stemningen en annen på naboøya, Muck. Her etablerer Marine Harvest det samme antall arbeidsplasser. Samlet regne Marine Harvest å kunne produsere 37.000 tonn laks i 2011, og håper å øke dette antallet med ytterligere 20.000 tonn på lengre sikt, skriver Finansavisen.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag