NA24.no

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Fredriksen til sak mot Norge

Sist oppdatert:
John Fredriksens oppdrettsselskap mener seg diskriminert av norsk oppdrettspolitikk.

Marine Harvest har innklaget dagens eierskapsbegrensing for oppdrettsnæringen til EFTAs overvåkningsorgan ESA, fremgår det av en pressemelding tirsdag.

Selskapet mener dagens eierskapsbegrensninger utelukker det fra å delta i konsolideringen av havbruksnæringen og at dette er i strid med EØS-avtalen.

- Vi mener tiden har løpt fra dagens regulering av havbruksnæringen. Reguleringen gjelder i praksis også kun ett selskap og er konkurransevridende. Regjeringens strategi for bærekraftig havbruk og den pågående overgangen til produksjon i store soner, vil kunne utløse behov for en konsolidering av næringen. Med dagens eierskapsbegrensning er Marine Harvets utelukket fra å delta i denne konsolideringen. Vi vil aktivt bidra til å sikre en bærekraftig utvikling av denne næringen og ønsker derfor mulighet til å delta i konsolideringen, skriver Marit Solberg, administrerende direktør i Marine Harvets Norway AS, i en melding.

Reguleringen av havbruksnæringen i Norge vil de kommende årene bli tilpasset behovet for å sikre en bærekraftig utvikling av næringen. En konsekvens av dette forventes å bli en konsolidering av næringen, ifølge Marine Harvest.

Eierskap av konsesjoner til oppdrett av laks og ørret er regulert i en egen forskrift. I følge forskriften må man søke Fiskeri- og Kystdepartementet om tillatelse til å tilegne seg eller eie mer enn 15 prosent av konsesjonsmassen og det er ikke tillatt å erverve mer enn 25 prosent av konsesjonsmassen. Fredriksens, Marine Harvest Norway AS har i dag 216 konsesjoner, eller omtrent 22 prosent av konsesjonsbiomassen.

- Mye har endret seg siden eierskapsbegrensningene ble vedtatt i 2005: Bærekraftsutfordringene er tydeligere, næringen er langt større og mer internasjonal, og dagens Marine Harvest var ikke en gang etablert da reguleringen ble utformet. Vi mener dagens regulering står i veien for en utvikling av næringen i retningen av større enheter som lettere kan sikre en bærekraftig utvikling av næringen. Vi velger derfor å benytte vår mulighet til å bringe dagens regelverk inn for ESA, og håper norske myndigheter vil benytte denne muligheten til å modernisere regelverket, sier Solberg.

Les flere saker på NA24

Jonn Fredriksen har i praksis kontroll over Marine Harvest via en post på drøyt 30 prosent av aksjene.

Datteren Cecilie Fredriksen sitter dessuten i styret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere