NA24.no

Fredriksen vil bli sjømatkonge

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Legger inn bud på oppdrettsgiganten Cermaq.

Det John Fredriksen-kontrollerte selskapet Marine Harvest melder i en børsmelding tirsdag ettermiddag at de vil ønsker å kjøpe den statlig deleide oppdrettsgiganten Cermaq.

De har laget inn en bud på 105 kroner per aksje, noe som er 22 prosent over dagens sluttkurs.

Markedsverdien på selskapet var 7,95 milliarder kroner ved børsslutt. Det nye budet verdsetter dermed selskapet til 9,7 milliarder kroner.

Marine Harvest har til sammenligning en markedsverdi på 22,5 milliarder.

Om budet aksepteres, skal kjøpet finansieres med 50 prosent aksjer i Marine Harvest og 50 prosent kontanter.

Krever at oppkjøp ikke gjennomføres

Forutsetningen er at Cermaq selskapet ikke kjøper det peruanske sjømatselskapet Copeinca, som Cermaq har vært budgiver på. Selskapet er i skrivende stund verdsatt til 4,25 milliarder kroner.

- Styret i Marine Harvest har vedtatt at selskapet, hvis generalforsamlingen i Cermaq stemmer ned aksjeutstedelsene som er nødvendig for å kjøpe opp Copeinca ASA ("Copeinca"), vil legge inn et frivillig tilbud på NOK 105 pr. aksje for samtlige utestående aksjer i Cermaq, melder selskapet.

Den norske staten sitter med 43,54 prosent av aksjene i selskapet, og det er dermed en forutsetning av staten sier ja til oppkjøpet.

- Nærings- og handelsdepartementet har merket seg budet og vil ta stilling til dette, skriver selskapet i en svært knapp pressemelding tirsdag ettermiddag, og bemerker at oppkjøp av Copeinca er under behandling.

3617978

Har snudd selskapet

Cermaq kunne for en uke siden melde om et driftsresultatet på 141 millioner kroner i årets første tre måneder, noe som var opp fra et underskudd på 101 millioner kroner for et år siden. Årsaken var primært høyere laksepriser.

Les også: Høy laksepris løfter Cermaq

- Det er etter vårt syn ingen industriell kombinasjon som er bedre egnet til å løfte både seg og norsk marin sektor til lederskap på global basis, enn sammenslåingen av Cermaq og Marine Harvest. Vi vil beholde alle vesentlige deler av begge selskaper i et sterkt, verdensledende konsern, i en samlet satsing fra fôr til bord.

- Vi mener et slikt selskap ikke bør skapes ved å orientere det mer mot fiskeri og råvaremarkedene, der det uansett skjer en utfasing av fiskemel som ressursgrunnlag for fiskefõr. I stedet bør vi bygge et integrert proteinselskap som strekker seg over fôr, oppdrett og videreforedling og bringer oss ut av en tradisjonell norsk rolle som råvareleverandør. Vi setter derfor som en forutsetning for budet at generalforsamlingen i Cermaq ikke utsteder de aksjene som skal til for å gjennomføre Copeinca-transaksjonen , sier styreleder Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest.

Budet er betinget av minimum 2/3 oppslutning blant aksjonærene i Cermaq, inkludert Marine Harvest sine egne aksjer i Cermaq.

Budperioden vil starte etter Marine Harvests generalforsamling 23. mai 2013

Marine Harvest melder samtidig at de allerede har kjøpt 4,7 prosent av aksjene i Cermaq.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere