*Nettavisen* Økonomi.

Fredriksen vil øse ut laksemillioner

Foto: Foto: Olaf Lampe

- Det er ingen tvil om at utsiktene er gode, sier analytiker.

16.10.09 09:38

Snuoperasjonen i John Fredriksens sjømatgigant Marine Harvest går fremover.

Høy pris
I en oppdatering etter tredje kvartal melder selskapet at det har vært i stand til å nyttiggjøre seg de gode markedsprisene i tredje kvartal, noe som har bidratt til ytterligere gjeldsreduksjon i sjømatkonsernet.

NA24 - din næringslivsavis

Ved utløpet av tredje kvartal var netto rentebærende gjeld redusert til cirka 5.100 millioner kroner, i forhold til 6.025 millioner kroner ved utløpet av andre kvartal. Videre varsler selskapet at den operasjonelle restruktureringen i Chile går som forutsatt i den oppdaterte forretningsplanen som ble kommunisert i andrekvartalsrapporten.

Og Marine Harvest kommer med en gladmelding til alle aksjonærer:

«Det fundamentale markedsbildet gir også grunnlag for positive fremtidsutsikter for 2010. De gode operasjonelle resultatene og den korresponderende gjeldsreduksjonen i selskapet åpner for dividende basert på resultatet i 2009», skriver selskapet.

Ingen tvil om at utsiktene er gode
Analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB Nor Markets er positiv, men mener selskapet opererer med for lave marginer.

- Det er ingen tvil om at utsiktene for 2010 er gode, og det kommer til å bli gode priser for oppdrettere neste år, sier Hatlebrekke til NA24.

Han viser til at selskapet har fått redusert sitt netto gjeldsnivå fra 6 til 5,1 milliarder kroner.

- Det er nesten 500 millioner lavere enn vi lå inne med i våre estimater etter tredje kvartal. 500 mill er cirka 14 øre per aksje, som er på linje med kursoppgangen så langt idag. Dette er selvfølgelig positivt og fører til at selskapet er i utbytteposisjon basert på 2009 resultatene, sier analytikeren.

Men....må ta ned estimatene
Han sier at hovedgrunnen til de lavere gjeldsnivåene er at selskapet slaktet mer fisk enn ventet, men også at den underliggende kontantstrømmen var bedre. Men han mener selskapet tjener for lite per slaktet fisk.

I tredje kvartal har selskapet slaktet 80.000 tonn sløyd laks, mens det på forhånd hadde estimert 70.000 tonn. Selskapets norske del oppnådde en driftsmargin på 6,30 kroner i tredje kvartal.

- Det som skuffet er marginene i Norge. En driftsmargin på bare 6,30 kroner i tredje kvartal er skuffende når de sannsynligvis realiserte priser - inklusive kontrakter - på noe over 30 kroner i kvartalet. Dette gir veldig høye kostnader. En får håpe dette er midlertidig og at det skyldes noe sykdom og lignende, for dette kostnadsnivået er for høyt og vi må nok nedjustere våre estimater noe for 2009, sier Hatlebrekke, og legger til:

- På kort sikt er nok fokuset på lavere gjeldsnivå som var lavere enn ventet i kvartalet. På lengre sikt må en se nærmere på kostnadssiden.

Fallende laksepris
Prisen på fersk laks falt til 27,90 kroner per kilo i forrige uke, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Nedgangen tilsvarer et fall på to prosent fra 28,47 kroner i uke 40. Volumet av eksportert fersk laks falt med 0,6 prosent til 12.257 tonn. Når det kommer til frossen laks falt eksportprisen til 33,75 kroner i uke 41 fra 34,66 kroner per kilo. Det eksporterte volumet steg til 1.082 tonn fra 1.024 tonn uken i forveien.

Rapporten på Fish Pool som kom på mandag viser at snittprisen lå på 26,53 kroner per kilo. Dette gjelder kjøpsprisen norske lakseeksportører betaler til lakseoppdretterne. Disse prisene inkluderer ikke marginene til eksportørene og terminalkostnader samt eksport avgifter og skatter.

På Oslo Børs stiger Marine Harvest-aksjen 3,24 prosent til 4,58 kroner fredag formiddag.

Les mer: Laks videre ned

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag