NA24.no

Fredriksens dag på børsen

Foto: Håkon Mosvold Larsen (SCANPIX)
Oslo Børs startet uken godt. John Fredriksens siste kupp, Pan Fish og sterke oljeaksjer bidro til oppgangen.

Flere av John Fredriksens selskap var i fokus denne dagen. Hovedindeksen endte opp 0,92 prosent til 399,95 poeng.

Oljetungevekterne med Norsk Hydro i spissen dro med seg hovedindeksen opp. Statoil steg 0,53 prosent til 190 kroner, mens Hydro endte opp 1,54 prosent til 922 kroner.

DNO-kursen begynte like før lunsj å bevege på seg. Etter hvert tiltok interessen rundt aksjen og omsetningen økte. Aksjen endte opp 4,55 prosent til 50,50 kroner.

Det gikk noen løse rykter om at Senooc, et kinesisk oljeselskap, skal gjennomføre en due dilligence i DNO. Ryktene spredte seg og bidro til at aksjen steg 4,55 prosent til 50,50 kroner.

Lakseaksjer i fokus
Interessen rundt Pan Fish tok seg også kraftig opp på slutten av dagen. Det var stort sett meglerhusene Carnegie, Morgan Stanley, Credit Suisse First Boston og Lehman Brothers som kjøpte aksjer i lakseselskapet. Det kan tyde på at utenlandske fond har fått øynene opp for Pan Fish som endte opp 6,77 prosent.

Det internasjonale meglerhuset sto bak over halvparten av nettokjøpene i Fjord Seafood. Aksjen steg 4,26 prosent.

Utlendingene var ikke så tydelig til stede i de andre lakseaksjene på Oslo Børs. Likevel hadde Cermaq og Lerøy Seafood en sterk avslutning på dagen. Aksjene steg henholdsvis 3,76 og 3,03 prosent.

Dermed kan det tyde på at lakseprisene er på vei opp igjen. I morgen, tirsdag, slipper Statistikk Sentralbyrå tall over eksportpris og volum i forrige uke. Dette vil gi en indikasjon på hvor prisene på fersk laks er på vei.

Jublet over Fredriksen
Markedet jubler over Fredriksens siste skalp og interessen for SeaDrill var stor denne dagen. Aksjen endte opp hele 6,39 prosent til 95,75 kroner.

John Fredriksens SeaDrill topper listen over de mest omsatte aksjene etter at det ble kjent at selskapet nok en gang har vært ute i markedet og hentet penger. Denne gangen trengte SeaDrill penger for å løse ut den amerikanske riggiganten Noble fra Smedvig.

I løpet av helgen er det blitt klart at Noble gir opp kampen mot John Fredriksen og Tor Olav Trøim. Fredriksen må ut med rundt 4,7 milliarder kroner for å løse ut Noble og har i den forbindelse engasjert Pareto og Carnegie til å hente inn 3,5 milliarder kroner.

Emisjonen ble betydelig overtegnet og det vil totalt bli trykket opp 39 millioner aksjer til en tegningskurs på 90 kroner.

Biotech og oppkjøp til topps
Biotechselskapet DiaGenic meldte at to professorer fra Radiumhospitalet holdt en presentasjon der de presenterte forskningsresultater i en undersøkelse rundt brystkreft. Aksjen steg 10 prosent og toppet vinnerlisten denne dagen. Det var stor interesse for aksjen.

Hardanger Sunnhordlanske fulgte etter med en oppgang på 9,50 prosent, men oppgangen er basert på en svært beskjeden omsetning.

Shippingbørsen Imarex endte opp 7,02 prosent. Selskapet meldte tidligere i dag at de har besluttet å slå seg sammen med Norsk Opsjons Sentral. Det nye selskapet skal fortsatt være børsnotert og skal satse hardere innen varederivater samt fraktderivater.

Forsikringsselskapet NEMI steg 7,02 prosent til 61 kroner etter at det ble kjent at en industriell aktør har signalisert at de kommer til å legge inn et bud på 62,50 kroner. Det ble ikke kjent hvem som står bak budet, men det skal allerede foreligge indikerte aksepter på 55 prosent av aksjene.

Rederiet Borgestad toppet taperlisten med en tilbakegang på 4,35 prosent. Omsetningen i aksjen var beskjeden. Det var også tilfellet i Nutri Pharma som endte ned 3,52 prosent. Dataspillprodusenten og spillutvikleren Funcom endte ned 3,23 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere