Fredriksens laksekjempe mot strømmen på Oslo Børs

Oslo Børs. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Oslo Børs. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Bred nedgang på Oslo Børs fredag. Fusjon i vasken for Telenor.

11.09.15 16:35

Fallende oljepris og negativ stemning på børsene internasjonalt bidro til å senke Oslo Børs fredag.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 1,06 prosent til 579,01 poeng, mens aksjene i Europa, målt ved samleindeksen Stoxx Europe 600, falt 0,8 prosent.

I USA preges børsene av rentenerver før neste ukes viktige rentemøte i sentralbanken, og falt fra start.

Laksekjempe mot strømmen
Blant tungvekterne her hjemme var det bred nedgang: Statoil falt 1,8 prosent, DNB var ned 0,9 prosent, Yara falt 1,5 prosent og Orkla var ned 0,8 prosent.

Også andre oljerelaterte aksjer fikk det tungt, med oljeserviceindeksen ned 3,2 prosent.

Mot strømmen gikk John Fredriksens laksekjempe Marine Harvest, som steg 2,03 prosent.

- Lakseprisene holder seg godt oppe. Det er sterke priser og utsiktene inn i fjerde kvartal er veldig, veldig bra, sier sjømatanalytiker Knut Ivar Bakken i Danske Markets til Nettavisen Stocklink.

Storfusjon i vasken
Telenor falt 1,6 prosent. Nedgangen kom etter at Telenor og TeliaSonera varsler at de dropper sammenslåingen av de to selskapenes virksomhet i Danmark.

Selskapene har ikke klart å komme til enighet med EU-kommisjonen om vilkår som var akseptable for å fortsette arbeidet med å etablere en ny mobiloperatør, opplyser Telenor i en melding.

Det var i fjor de to selskapene inngikk en avtale om å slå sammen virksomhetene, en avtale som var avhengig av godkjenning av konkurransemyndighetene i EU.

Diskusjonene har nå kommet til et punkt der det ikke lengre var mulig å få godkjennelse for den foreslåtte sammenslåingen, opplyser Telenor.

- I utgangspunktet ser dette ut til å kunne påvirke verdsettelsen ved å gi noe reduksjon i estimatene for summen-av-delene. På den annen side åpner det imidlertid for forventninger om at selskapet nå vil kunne vurdere et fullt salg av den danske virksomheten. Flere aktører kan være aktuelle som potensielle kjøpere og Telenor har tidligere signalisert at de vurderer å trekke seg ut av Danmark, kommenterer DNB Markets i en aksjerapport.

I oljemarkedet falt prisen på nordsjøolje 2,4 prosent gjennom dagen, til 47,7 dollar per fat.

Goldman kutter oljeoprognoser
Etter oljeprisfallet gjennom sommeren har analytikerstanden svingt kniven over prognosene.

Nå kutter storbanken Goldman Sachs i oljeprisanslagene, og advarer om at oljeprisen kan falle helt ned til 20 dollar fatet.

- Det er enda mer overproduksjon i oljemarkedet enn vi hadde ventet og vi anslår nå at dette overskuddet vil vedvare i 2016 på ytterligere produksjonsvekst i OPEC, motstandsdyktig produksjon utenfor OPEC og tregere etterspørselsvekst, med risiko for enda svakere etterspørsel gitt Kinas nedbremsing og de negative ringvirkningene på fremvoksende markeder, skriver Goldman-analytikerne i en analyse, gjengitt av Financial Times.

Banken venter at prisen på den amerikanske lettoljen (WTI) vil være 38 dollar per fat om en måned, ned fra den tidligere prognosen på 45 dollar. Om ett år ventes en oljepris på 45 dollar fatet, mot tidligere 60 dollar.

Goldman ser en risiko for at oljeprisen kan falle mer enn anslått. Selv om det ikke er hovedscenarioet, har sannsynligheten økt for at oljeprisen faller ned mot 20 dollar, advarer banken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.