NA24.no

Fredsprisvinner dømt for skatteunndragelse

Foto: Salvatore Di Nolfi (Ap)
Sist oppdatert:
Shirin Ebadi må betale syv millioner kroner for å ha unnlatt å betale skatt av fredsprisen.

Det får Nettavisen bekreftet fra flere hold. En iransk statsadvokat har besluttet å konfiskere alle eiendelene til fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Den iranske påtalemyndigheten beskylder Ebadi for å ha unndratt skatt av blant annet fredsprispengene hun mottok i 2003, som er et beløp på ti millioner svenske kroner.

Skatteunndragelse
Ebadi var anklaget for å ha unnlatt å betale 110.000 euro i skatt , som tilsvarer 847.000 norske kroner i dagens kurs.

Nå er hun dømt til å betale over syv millioner kroner skatt, hvorav mesteparten av beløpet utgjør straffeskatt.

En iransk domstol har også tatt beslag i hennes iranske bankkonto.

Advokaten dømt til fengsel
Samtidig er hennes advokat Nasrin Sotoudeh dømt til elleve år i fengsel for blant annet å ha latt seg intervjue av utenlandsk presse, forbrytelser mot den nasjonale sikkerheten, propagandavirksomhet, samt medlemskap i Human Rights Defenders’ Centre, som er organisasjonen som er ledet av Shirin Ebadi.

- Dommene mot fredsprisvinner Shirin Ebadi og advokat Nasrin Sotoudeh viser at situasjonen for iranske menneskerettighetsforsvarere er blitt kraftig forverret, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Les også: Støre fikk ros av fredsprisvinner
Les også: Ebadi fratatt Fredsprisen
Les også: - Har sperret Nobelpriskontoen også

Skattekravet overstiger ifølge Ebadi verdien av all hennes eiendom, og vil derfor i praksis gjøre det umulig for henne å returnere til sitt hjemland.

- Hun vet at hun ikke kan reise tilbake uten å bli arrestert, sier Iran-ekspert Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Stadig sterkere forfølgelse
Støre sier at dommene mot Sotoudeh og Ebadi føyer seg inn i et mønster av en stadig sterkere forfølgelse av iranske menneskerettighetsforsvarere. En rekke advokater er blitt fengslet den siste tiden, og det er i dag svært vanskelig å arbeide med menneskerettigheter i Iran.

- Utenriksdepartementet har over lengre tid fulgt begge sakene, ikke minst gjennom vår ambassade i Teheran, og vil fortsette dette arbeidet, sier Støre.

- Mennesker som Sotoudeh og Ebadi spiller en avgjørende rolle i forsvaret av menneskerettighetene. Jeg vil på det sterkeste oppfordre iranske myndigheter til å sørge for at advokater og menneskerettighetsforsvarere får utføre sitt arbeid i tråd med iransk lov og internasjonale konvensjoner, understreker utenriksminister Støre.

- Ulovlig å kreve skatt
Amiry-Moghaddam sier at det etter iransk lov ikke er påkrevd å skatte av fredsprispengene.

- Både Ebadi og andre advokater jeg har snakket med sier at man ikke skal betale skatt av fredsprispengene i Iran. Og jeg tror ikke man gjør det andre steder heller, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, talsmann for Iran Human Rights, til Nettavisen.

Ebadi er en av verdens mest kjente menneskerettighetsaktivister og er tidligere dommer i det iranske rettsvesenet.

Direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Ga ros til Norge
Nettavisen var til stede da Ebadi traff utenriksminister Jonas Gahr Støre i Utenriksdepartementet i februar i fjor. Da ga fredsprisvinneren Støre mye ros for Norges engasjement i menneskerettighetsspørsmålet i Iran.

- Min oppfordring til vestlige regjeringer er at når dere snakker med iranske myndigheter, så ikke fokuser bare på atomvåpenspørsmålet, men også på menneskerettighetsspørsmål, sa Ebadi til den fremmøtte pressen.

- Den norske regjeringen er en av regjeringene som stadig har engasjert seg i menneskerettigheter i Iran. På vegne av det iranske folket så vil jeg takke den norske regjeringen, sa Ebadi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere