*Nettavisen* Økonomi.

Fredsprisvinner har fått sparken

Foto: Paul Weaver (TV 2 Interaktiv)

Fredsprisvinner og Grameen Bank-grunnlegger Mohammad Yunus har blitt sparket fra organisasjonen.

02.03.11 13:22

Den bangladeshiske fredsprisvinneren og grunnleggeren av Grameen bank Mohammad Yunus har blitt sparket med umiddelbar virkning fra organisasjonen. Det skriver nyhetsbyrået Dow Jones. Avgjørelsen kommer etter at regjeringen i Bangladesh beordret etterforskning av Grameen bank og Yunus 12. januar i år.

Muhammad Yunus fikk Nobels fredspris i 2006 for mikrolån, sammen med organisasjonen Grameen Bank. Sentralbanken i Bangladesh skrev nylig et brev til landets finansdepartement der det kom fram at 70 år gamle Yunus bryter loven for statseide bedrifter, som krever at man må pensjonere seg ved fylte 60 år.

Loven gjelder for Grameen Bank, der staten Bangladesh eier 25 prosent av selskapet.

«Yunus ble utpekt som sjef for Grameen Bank i 200 uten forhåndsgodkjenning av Bangladesh Bank, sier styreleder Muzammel Huq i Grameen Bank til AFP. Han er åpent kritisk til Yunus.

Kampanje
Brevet som ble presentert på et styremøte i banken på mandag denne uken skal ha vært en del av en kampanje for å fjernet Yunus, som ofte har kritisert landets myndigheter. Myndighetene i landet satte i januar ned en komité som skal sjekke sannhetsgehalten i påstander fremmet av NRK Brennpunkt i fjor.

Her avsløres det hvordan 608 millioner kroner gitt av Norge, Sverige og andre land i 1996 ble overført fra Grameen Bank til et nyetablert selskap med helt andre formål enn å gi fattige kvinner mikrolån.

Dokumentaren viser at Norad forsøkte å presse fredsprisvinneren til å reversere transaksjonen, mens svenske bistandsmyndigheter ville skyve problemene under teppet. Norad fortalte heller ikke dette videre til Stortinget.

Det skal ha vært press fra den norske ambassaden i Dhaka som resulterte i at midlene ble ført tilbake i 1998.Mikrolånene har også en skyhøy rente, gjerne fra 30 prosent, og NRK Brennpunkt viste at mange måttet selge det lille de eide for å holde mikrokreditorene fra livet.

Muhammad Yunus og Grameen Bank skal ha stilt så strenge betingelser at låntakere i den indiske delstaten Andhra Pradesh begikk selvmord i fjor, ifølge AP. Grameen Bank har i dag lånt ut penger til ni millioner personer, og av disse er 97 prosent kvinner.

Risikerer injuriesøksmål
Muhammad Yunus er også siktet for injurier i hjemlandet, hvor mange mener at han støttet det tidligere militærstøttede regimet.

En politimann beskyldte Yunus i 2007 for å komme med injurier da han i et intervju sa at politikere kun var motivert av penger. Da var mange av landets politikere, inkludert landets nåværende statsminister, Sheikh Hasina, arrestert siktet for korrupsjon, ifølge AP.

Skjelte ut Telenor
Yunus benyttet i sin tid fredsprisutdelingen i Oslo til å skjelle ut Telenor, for partnerskapet i deres felleseide selskap Grameen Phone.

Blant annet daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland støttet Yunus og ville tvinge Telenor til å gi fra seg en stor del av samarbeidsselskapet Grameen Phone i Bangladesh - aksjer verdt 10-15 milliarder kroner.

Jagland og Yunus møtte imidlertid motstand hos både andre norske politikere og Telenor, noe som bidro til at de fremdeles eier Grameene Phone sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag