NA24.no

Fremgangen står sterkt

Sist oppdatert:
Oslo Børs trosser svak oljepris og stiger på optimismen i Asia og Europa. Oljeservice er i skuddet.

Nedturen for oljeprisen ble for tung og tynger nå Oslo Børs. Etter den sterk start har hovedindeksen falt noe tilbake, men holder en oppgang på 0,37 prosent til 388,75 poeng ved lunsjtider.

NA24 - din næringslivsavis

Oljegigantene Statoil og Norsk Hydro har snudd ned etter en relativt flat start. Aksjene faller henholdsvis 0,58 prosent til 172,50 kroner og 0,90 prosent til 165,50 kroner. DNO er ned 1,80 prosent til 10,90 kroner.

EU har gitt Iran en forlenget to ukers frist på å føye seg etter FNs sikkerhetsråds krav om å stanse anrikingen av uran, dette sammen med fraværet av nye tropiske vinder i Mexicogolfen sender oljeprisen videre ned. En ny storm er i ferd med å bygge seg opp utenfor USA, men har foreløpig ikke blitt klassifisert som annet en kuling.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober koster like etter lunsj 68,35 dollar ved råvarebørsen i London.

Rigg og supply
Oljeservicesektoren holder seg sterke denne dagen. Fredag fikk sektoren et skikkelig løft i den amerikanske handelen og indeksen steg 2,5 prosent. En sterk kontraktslutning for Transocean, verdens største riggselskap, bidro til den store oppgangen.

Meglerhuset Pareto Securites holder denne uken sitt årlige olje- og offshoreseminar og det bidrar til at hele sektoren vil komme i fokus denne uken. Pareto er allerede ute med en analyse på riggsektoren, der SeaDrill og Awilco Offshore blir trukket frem. Aksjene klatrer henholdsvis 2,60 prosent til 88,75 kroner og 1,40 prosent 54,25 kroner.

Acergy er opp 2 prosent til 115 kroner, mens Songa og Deep Sea Supply stiger 1,80 prosent og 4,05 prosent.

John Fredriksen har kjøpt seg ytterligere opp i rederiet Deep Sea Supply. Nå sitter Kypros rikeste mann med over 32,01 prosent av de utestående aksjene.

Spotratene innen supply har vært rekordhøye i august. Det var ventet at ratene ville være tunge etter en fantastisk vår, men fasiten viser noe helt annet. De rederne som hadde ledig tonnasje for spotmarkedet har oppnådd historisk høye rater.

Vinnerne
Nutri Pharma topper vinnerlisten med en oppgang på 15,38 prosent. Det er riktignok all verden med aksjer, og det er meglerhusene Netfonds og Terra Securities som er de største nettokjøperne.

Eastern Drilling og Hardanger Sunnhordalandske følger etter med en oppgang på 11,49 prosent og 11,43 prosent. Omsetningen i aksjene er også lav og oppgangen må kunne tilskrives det.

Antivirusselskapet Norman faller 10,31 prosent til 50 kroner. Det er Nordea som er den største selgeren og står bak rundt 94,3 prosent av nettosalget.

Otrum faller 4,50 prosent til 10,60 kroner. Det er kun omsatt en post på 1.500 aksjer.

Ny topp i Europa
De europeiske aksjemarkedene stiger til det høyeste nivået på tre måneder etter at det spekuleres i at selskapenes økonomiske vekst tåler økt rente. Indeksen Stoxx 600 til Dow Jones har steget mer enn 12 prosent siden bunnen i juni, og det er hovedsakelig på forventningen om at økonomien ikke blir rammet av rentehevinger.

- Resultatene fortsetter å klatre mens markedet forutså en nedgang, sier Andreas Gartner i SEBs investeringsfond i Frankfurt til Bloomberg News.

Selv om rentene har økt mye den siste tiden, er det ikke

- Frykten for en resesjon i 2007 er for det meste priset inn, fortsetter forvalteren.

Venter rentestopp
Det er ventet at den britiske sentralbanken vil holde styringsrenten uendret denne uken, viser en undersøkelse blant økonomer. Dette kommer etter at Bank of England overraskende hevet renten i begynnelsen av august.

- Utsiktene for foretnings Europa forblir positive og vi venter å se fortsatt fortjeneste vekst etter so renteøkningene går mot slutten, sier forvalter Jamie Coleman i EFG Asset Management til Bloomberg.

I Tyskland stiger DAX-indeksen 0,5 prosent, mens CAC 40 i Paris er opp 0,35 prosent. I London blir FTSE 100 løftet 0,4 prosent.

Børsene i USA holder stengt i forbindelse med feiringen av Labor Day.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere