NA24.no

Fremmedfrykt i næringslivet

Sist oppdatert:
Er nordmenn en gjeng heimfødinger som ikke tør ha ansatte som foretrekker curry fremfor kjøttkaker? Hva sier det i så fall om vår fremtid i en global økonomi?

(NA24-KOMMENTAR): Fredag tok Arbeiderpartiets Marianne Aasen Agdestein i sin blogg her på NA24 et betimelig oppgjør med norske arbeidsgivere som ikke ansetter innvandrere.

Dette er uansett et viktig etisk spørsmål, men det er spesielt aktuelt nå når det på stadig flere områder blir mangel på arbeidskraft i Norge.

Meldingene er mange. Vi hører altfor ofte om eksempler som brasilianske Luis Alberto de Condeicao, som med mastergrad fra NTNU fikk beskjed om at det ikke var vits i å søke på en jobb som en kullkamerat deretter fikk.

- Jeg tror jeg hadde fått jobb raskere dersom jeg hadde vært norsk, sier han. Og det er vanskelig å si seg uenig.

Manuela Ramin-Osmundsen, en av få innvandrere i en ledende posisjon i Norge, opplever at Carl I. Hagen, Stortingets visepresident, bruker en betent konflikt til å stille spørsmål ved innflytteres lojalitet fordi de har familie og røtter et annet sted. Se Hagen på web-TV her .

I tillegg leser vi om rasistisk siling på utesteder, vilkårlige politikontroller av mørkhudede og drittslenging innen idretten.

Er vi så provinsielle?
Er vi nordmenn virkelig så provinsielle at vi ikke klarer å forholde oss naturlig til en person som har en annen hudfarge, en annen religion og snakker litt haltende norsk?

Hva sier det i så fall om vår evne til å operere i en globalisert økonomi, hvor stadig flere av dem vi møter i næringslivet er både gule, brune og svarte, tror på både det ene og det andre, og aldri har hørt om verken 17. mai, lutefisk eller Hjallis?

Det er helt greit å ha ulike syn på innvandringspolitikken. Det er også greit å påpeke at innvandrerne må ta et eget ansvar, blant annet for å lære seg nok norsk til å fungere i arbeidslivet.

Men det er uakseptabelt hvis arbeidsgivere ikke lar innvandrere som faktisk er her, komme i betraktning på grunn av navn, hudfarge, religion eller aksent.

Personlig ansvar
Dette er et tap for Norge, både fordi vi går glipp av verdifull kompetanse og fordi det skaper bitterhet og hevnlyst hos grupper som føler seg utstøtt og føler at den eneste veien oppover i samfunnet er via kriminalitet.

Det hjelper ikke å skyve ansvaret over på politikere eller samfunnet. Dette er et ansvar for den enkelte - den som utformer stillingsannonser, innkaller til intervju og gjør ansettelser.

Ja, nettopp: Jeg snakker til deg.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Gjedrems gradestokk
Guru med grums i glasskula
Alt var bedre før
Kraftsosialister i forbrukerforkledning
Privatiser Posten
Det evige eksportmaset
Het sommer i Italia
Bill Clintons «tough love»
Bare noen milliarder til, please!
Børsens mørkemann
Kraftig dårlige forslag
Boligskatt kan gi svarteper
Tomt i Union-manesjen
Flykter fra drittværet
En runde til med øl
Billig triks om dyrt øl
Hurra for dyr strøm!
Slutt på renteøkning?
SV-vennens diktatorvenner
Urettferdige USA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere