NA24.no

Fremtiden for bærebare pc-er

Sist oppdatert:
Dell lanserer i dag fire nye bærbare datamaskiner. To av disse har integrert 3G-støtte slik at du kan komme på nett overalt.

LONDON (TV 2 Nettavisen): På en konferanse fredag fortalte Andrew Brown i forskningsinstituttet IDC hvordan bærbare datamaskiner blir stadig mer viktig, og at halve den europeiske arbeidsstyrken ville jobbe mobilt innen 2007.

Samarbeid mellom giganter
Anledningen var at gigantene Dell og Vodafone annonserte et samarbeid som gjør det mulig å kjøpe bærbare datamaskiner fra Dell med integrert støtte for 3G og SDPDA, eller Mobile Broadband som selskapene har valgt å kalle det.

3G-modulen som er integrert inn i de nye maskinene har støtte for GPRS, EDGE, 3G og HSPDA – en oppgradering av 3G med høyere hastigheter. Som bruker vil en dermed kunne få tilgang til internett praktisk talt over alt hvor det er mobildekning, uten behov for noe ekstrautstyr.

Maskinene har også støtte for den nye trådløse standarden 802.11n, som i teorien kan gi hastigheter opp til 540 megabit i sekundet.

To nye modeller
Vodafone har ikke noen aktivitet i Norge, men bærbare datamaskiner med 3G-støtte kan likevel kjøpes i Dell nye bærbare modeller Latitude D620 og D820 som lanseres i dag. Disse maskinene er oppgraderinger av dagens Latitude D610 og D810.

Utover 3G-modulen, er nå maskinene utstyrt med egen funksjonalitet for å finne åpne trådløse nettverk uten å skru på datamaskinen. Ved å trykke på en knapp på siden av maskinen vil en liten lampe gi et grønt lys hvis et nettverk er tilgjengelig, og vil blinke hvis den ikke finner noe.

På sikkerhetssiden har Dell integrert fingeravtrykk-identifisering som ekstrautstyr.

Nå med bredformatskjerm
D620 har fått en 14,1-tommers bredformat-skjerm fremfor en 14,1-tommer i 4:3-format som forgjengerne har hatt. Oppløsningen er i utgangspunktet 1280 x 800-punkter, men maskinen skal også komme med høyere oppløsning. D820 har fått 15,1 tommers bredformatskjerm. Dette gjør at den fysiske størrelsen på maskinen blir rundt ni prosent mindre.

D620 veier fra 2 kilo, skal ha en batterikapasitet på opp til 11 timer hvis en benytter et 9-cellers hovedbatteri og 6-cellers ekstrabatteri i CD-rom-slotten (Media Bay). D820 veier fra 2,54 kilo, og har noe lavere batterikapasitet.

Det er verdt å nevne at hovedbatteriene som brukes i D600 og D610 ikke fungerer i D620, men Media Bay-batteriene er de samme.

Noen forandringer er også gjort for å bøte på uhell. Tastaturet på begge modellene er redesegnet slik at flytende søl ikke skal trenge gjennom til de vitale komponentene, og konstruksjonen på maskinen er laget for å skåne harddisken for støt.

Nye kraftmodeller
Sammen med de nye Latitude-modellene, som i all hovedsak brukes til mobilt arbeid i bedrifter, lanserer Dell også to nye Precision-modeller, M65 og M90.

Dette er såkalte desktop-erstattere, og er dermed maskiner som ikke er så godt egnet til å benytte på batterier, men til gjengjeld har svært god ytelse. M90 leveres med 512 megabyte skjermkort av typen Nvidioa Quadro som er beregnet på profesjonelt bruk.

M90 har en 17-tommers skjerm med opp til 1920x1200 oppløsning, mens M65 har 15,4-tommers skjerm med opp til like høy oppløsning. Dis

Ingen av disse modellene er utstyrt med 3G-støtte, og er funksjonsmessig ikke den samme revolusjonen som en ser med de nye Latitude-modellene.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere