NA24.no

Frikjent for erstatningskrav på 50 millioner

Advokat Magnus Stray Vyrje representerer tidligere administrerende direktør Arnt Rønning og tidligere styreformann Jan Erik Holmberg i Oslo Vei.
Advokat Magnus Stray Vyrje representerer tidligere administrerende direktør Arnt Rønning og tidligere styreformann Jan Erik Holmberg i Oslo Vei.
Sist oppdatert:
Konkursboet tapte på alle punkter i erstatningssøksmålet mot tre tidligere direktører i Oslo kommune-selskap.

Oslo Vei AS gikk dundrende konkurs etter at eieren, Oslo kommune, trakk tilbake leiekontrakten selskapet hadde på pukkverket Huken.

Tidligere har Oslo kommune med byråd Hallstein Bjercke i spissen, inngått forlik med konkursboet om en innbetaling til boet på 85 millioner kroner. 

Saksøkte tidligere ledelse
Boet gikk også til sak mot tre tidligere Oslo Vei-topper, administrerende direktør Arnt Rønning, styreformann Jan Erik Holmberg og prosjektdirektør Georg Øksnes.

Konkursboet mente at de tre hadde påførte selskapet tap i forbindelse med at Oslo Vei i 2008 inngikk en leiekontrakt i Uelandsgate 85 med høy leie, og deretter også iverksatte omfattede oppgradering av eiendommen.

Onsdag falt dommen.

- Dommen er klar. Den tidligere ledelsen i Oslo Vei frifinnes på alle punkter. Dommen er både riktig og gledelig. De tre saksøkte har nå levd med beskyldninger om korrupsjon og utroskap fra konkursboet og Oslo kommune i årevis. Dette har de naturligvis opplevd som svært tungt, sier partner Magnus Stray Vyrje i advokatfirmaet Stray Vyrje.

Han representerer tidligere administrerende direktør Arnt Rønning og tidligere styreformann Jan Erik Holmberg i Oslo Vei.

- Retten er ikke i tvil om at de skal fristilles fra alle erstatningskrav, som boet til sammen anslo å utgjøre mellom 30 og 50 millioner.

Konkursbo får regningen
Oslo tingrett mener at beslutningen, som ble tatt av det tidligere styret, om å leie eiendommen ble gjort på et beslutningsgrunnlag som i det vesentligste var korrekt.

(Saken fortsetter under bildet)

Tidligere styreformann Jan Erik Holmberg (i midten) i Oslo Vei vant frem i retten.


- Tingretten kan heller ikke se at ledelsen deretter medvirket til større oppgraderinger enn det som var i Oslo Veis interesse, sier Stray Vyrje.

- Tingretten stiller seg riktignok kritisk til at ledelsen ikke informerte styret om prosjektdirektør Øksnes’ eierinteresser, men når så er sagt, kan tingretten ikke se at han misbrukte sin inhabilitet og dobbeltrolle til å påføre Oslo Vei noe tap, sier Stray Vyrje videre.

Konkursboet er dømt til å betale saksøktes saksomkostninger, bortsett fra tidligere administrerende direktørs.

- Årsaken til det, er at direktøren mente han burde tilkjennes erstatning fordi han ble injuriert av konkursboet, med beskyldninger om korrupsjon og utroskap. Det vant han imidlertid ikke frem med, og han må derfor betale sine egne saksomkostninger, sier Stray Vyrje

Kjempekonkurs
Rett før jul i 2012 var det kroken på døra for Oslo Vei, som drev asfaltlegging, anleggsarbeid og renhold på oppdrag fra Oslo kommune.

Nettavisen avslørte i oktober 2012 at det var krise i Oslo Vei. I desember var konkursen en realitet.

Konkursen kan i verste fall koste Oslo kommune cirka en kvart milliard kroner.

Les hvordan Nettavisen NA24 avslørte skandalen:

Truer Oslo kommune med kjempesøksmål

- Flere gråter og vet ikke hvordan de skal klare seg gjennom jula

Steinhaug kan koste 200 millioner

Refses i hemmelig brev

- Byråden har bidratt til en veldig trist julefeiring

Ber bystyret utsette sak etter Nettavisen NA24-avsløring

- Konkursen er en gave til oss

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere