Frikjent for søvngjengeri

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

En irsk forretningsmann ble onsdag tildelt over 80 millioner kroner etter å ha vunnet en injuriesak hvor søvngjengeri var bakgrunnen for saken.

En ire med navn Donal Kinsella, saksøkte sin tidligere arbeidsgiver, gruveselskapet Kenmare Resources, på grunn av en pressemelding.

Kinsella hevder at pressemeldingen som ble sendt ut av selskapet, insinuerte at han hadde begått upassende seksuelle tilnærmelser overfor selskapets sekretær.

Donal Kinsella mistet jobben sin fordi han gikk naken i søvne.

Søvngjenger
I forbindelse med en forretningsreise skal Kinsella ha møtt opp på døren til sekretæren hele tre ganger, naken.

Sekretæren klagde etter episoden, men etterforskningen viste altså at Kinsella rett og slett hadde gått i søvne. Og at han har for vane å gå i søvne.

Til tross for dette valgte selskapet å fjerne direktøren, siden han gjennom sin jobb ville ha mye kontakt med sekretæren.

Oppsigelsen eller fjerningen av direktøren skjedde via den nevnte pressemeldingen.

Måpende dommer
I går kom dommen fra domstolen. Det tok tre timer for 11 personer i juryen å komme frem til dommen, skriver det irske nyhetsbyrået RTE.

Dommer Eamon DeValera så sjokkert ut da han leste opp juryens tildeling av ni millioner euro for erstatning og en millioner euro for oppreising. Han ba til og med juryens formann om å korrigere han, hvis sifferet var feil, skriver RTE.

Dette er den høyeste erstatningssummen for ærekrenkelser som noen gang er gitt i Irland, og mer enn fem ganger høyere enn den forrige rekorden fra i fjor.

Lettet
- Jeg har nesten ikke ord. Men i tre og et halvt år har folk sett rart på meg, og ment det ene og det andre. Nå er det heldigvis over, sier Donal Kinsella.

Advokatene til selskapet Kenmare Resources sa at det var utenkelig at denne summen neppe vil bli utbetalt, og at Høyesterett heller ikke vil tillate beløpet å bli stående.

Dommen er ventet at dommen blir anket til Høyesterett.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.