*Nettavisen* Økonomi.

Frikjent for svindel av 13,3 milliarder

Foto: Øijord, Thomas Winje (NTB scanpix)

Økokrim tapte tidenes norske hvitvaskingssak.

02.04.13 09:05

Den 61-år gamle revisoren og siviløkonomen Helge Vilhelmsen har onsdag blitt frikjent i en gigantisk sak i Oslo tingrett

Vilhelmsen var tiltalt for hvitvasking, grovt heleri og for å ha mottatt eller skaffet seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling på smått utrolige 13,3 milliarder kroner.

- Det er en omfattende sak og dermed en omfattende dom. Den ble av Økokrim omtalt som historiens mest omfattende hvitvaskingssak og det hadde de rett i. Dette er en fullstendig renvaskelse av Vilhelmsen, som frifinnes på alle punkter, og en knusende dom for Økokrim, sier Frode Sulland, Vilhelmsens advokat, til Nettavisen NA24.

- Helge Vilhelmsen er fullstendig renvasket med blank frifinnelse på alle punkter. Vi som forsvarer noterer oss at vi på alle vesentlige punkter har fått medhold på bevisene og sakens rettslige sider, sier advokat Halvard Helle, som også representerte Vilhelmsen, til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Økokrim peker på at retten ikke har funnet bevisene tungtveiende nok.

- Sånn som det foreløpig ser ut har retten vært uenig med oss i bevisverdien knyttet til dokumenter fra USA. Her er det amerikanske aktører som har erkjent straffeskyldig og som har betalt tilbake til cirka en milliard dollar. Det la vi fram som bevis, men tingretten sier at det ikke var tungtveiende nok, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng til Nettavisen NA24.

Enorme beløp
Saken er en del av en av de største skattesakene i USA.

Økokrim mente at Vilhelmsen hadde organisert 25 norske stråmenn til å skrive under på at de eide selskaper i skatteparadiset Cayman Island. Selskapene skal deretter ha blitt brukt til å oppnå urettmessige skattefordeler for amerikanerne.

På Økokrims sine sider skriver de:

«Saken startet med opplysninger fra amerikanske myndigheter i 2006. Tidligere har det amerikanske revisjonsselskapet KPMG og den internasjonale banken Deutsche Bank erkjent å ha medvirket til skattesvik på flere milliarder dollar og gått med på å betale til sammen cirka en milliard dollar til amerikanske myndigheter. Nordmannen var tiltalt for å ha hjulpet til å sikre utbytte fra disse skattesvikene.»

I tiltalebeslutningen stod det følgende:

«...I perioden 1998 – 2006 bisto han til å sikre utbytte av straffbare handlinger ved å la seg selv og andre norske statsborgere registrere som tillitsmenn og/eller eiere i en rekke utenlandske selskaper og la selskapene fremstå som deltagere i transaksjoner som var uten reelt innhold. Transaksjonene ble benyttet til å skaffe amerikanske skattytere urettmessige skattefradrag på til sammen minst USD 2.300.000.000. Videre lot han minst USD 21.000.000 og DEM 37.000.000 av utbytte fra skattesvik i USA bli overført til/fra og oppbevart i selskaper eiet og/eller kontrollert av ham....»

- Mareritt i mange år
Som straff mente påtalemyndigheten at Vilhelmsen burde bli fengslet i seks år. I tillegg fremla de inndragelse av 26,461 millioner kroner for utbytte fra handlingene.

Men ettersom Vilhelmsen nå er frikjent blir det heller ingen inndragning.

- For han har dette vært et mareritt fra sommeren 2006 og det har spist vesentlige deler av Vilhelmsens liv. Det er svært alvorlig at man utsetter folk for en slik behandling over så mange år, når en enstemmig rett kommer frem til en full frifinnelse, sier Sulland.

Helle sier at Vilhelmsen har levd under et umenneskelig press under seks år, men er nå frifunnet.

Saken kan bli anket, men det er foreløpig usikkert om den vil bli det.

- Det har vi foreløpig ikke vurdert. Det blir en litt bredere vurdering. Hvor mye ressurser krever en anke og hvilken annen kriminalitet er det bedre å bruke ressursene på. Det blir en mer prinsipiell vurdering og det vil vi vurdere i løpet av ankefristen som er på to uker, sier Nordeng.

På den andre siden kan Vilhelmsen også gå til erstatningssøksmål.

- Det har vi ikke tatt stilling til enda. I første omgang avventer vi om Økokrim vil anke saken, sier Sulland.

Men Helle går litt lenger.

- Det ligger i kortene at det kan bli aktuelt med et betydelig erstatsningskrav.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag