NA24.no

Frisk start i USA

Sist oppdatert:
Børsene løftes på utsikter til lavere rente og skattekutt.

Selskapene begynner å innfri og demrer opp for nedturen på de svake makrosignalene.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende nøkkelindeksen stiger alle markant fredag ettermiddag. Dow Jones blir sendt rett opp 1,05 prosent til 12.287,40 poeng. Nasdaq-indeksen stiger 0,87 prosent til 2.367,33 poeng. S&P 500-indeksen 0,83 prosent til 1.344,30 poeng.

Opp fra mørket
Torsdag ble en helmørk dag for aksjene i USA. Den brede S&P 500-indeksen falt nesten 3 prosent og både Nasdaq og Dow Jones var også skrekkelig dårlige. Frykten for at veksten i USA for alvor er i ferd med å avta gjorde at investorer mistet tillit til aksjer.

George W. Bush er i ferd med å foreslå en rekke tiltak som skal stimulere veksten i den amerikanske økonomien. For å unngå at USA trer inn i en resesjon vil de blant annet foreslå skattekutt for både private og næringslivet.

Blandet makrobilde
De ledende indikatorene falt med 0,2 prosent i desember. Det viser tall fra Conference Board. Det er tredje måned på rad at indeksen faller og følger opp fallet på 0,4 prosent i november. Analytikerne hadde ventet et fall på 0,1 prosent, viser en oversikt fra Bloomberg News.

Sentiment-målingen fra universitet i Michigan kom inn over forventningene. Forbruker sentimentet økte til 80,5 i januar, viser det foreløpige tallene. Det er en oppgang fra 75,5 i desember. Økonomene hadde ventet at indeksen ville havne på 74,7, viser en oversikt fra Bloomberg News.

Gode tall
Den amerikanske giganten General Electric presenterte fredag et resultat fra videreført virksomhet på 68 cent per aksje, som er rett på konsensus blant analytikerne på Wall Street. Samtidig sier konsernet at de opprettholder sin tidligere guiding for 2008.

Driftsinntektene til GE havnet i fjerde kvartal på 48,59 milliarder dollar og ga et nettoresultat på 6,82 milliarder fra videreført virksomhet. I samme periode i 2006 var omsetningen på 41,22 milliarder med et resultat på 5,95 milliarder. Konsernet forventer et resultat i første kvartal i år på mellom 50 og 53 cent per aksje. Her venter analytikerne ifølge Thomson Financials 51 cent i snitt fra en omsetning på 42,77 milliarder dollar.

Rett etter at den ordinære handelen på Wall Street stengte torsdag kveld presenterte IBM sine tall for fjerde kvartal. Totalt satt selskapet igjen med 3,95 milliarder dollar i nettoresultat fra videreført virksomhet. Det tilsvarer 2,80 dollar per aksje. Til sammenligning var resultatet i samme kvartal året før 3,46 milliarder dollar eller 2,26 dollar per aksje. Omsetningen økte i samme periode til 28,90 milliarder dollar fra 26,26 milliarder dollar.

På mandag feirer USA Martin Luther King Jr. og dermed holder børsene stengt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere