*Nettavisen* Økonomi.

Friske fraspark på børsen

Første handledag i juli starter positivt.

01.07.09 11:00

Etter en blandet utvikling på børsene i USA og Asia i natt åpner Oslo Børs med friskt mot.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Tirsdag sørget svake makrorapporter for en dårlig avslutning på juni og Oslo Børs falt 0,46 prosent. Onsdag formiddag stiger hovedindeksen 1,21 prosent til 285,73 poeng.

I juni falt børsen med 3,5 prosent, og bremset den sterke utviklingen som startet i mars. Både april og mai ble rekordsterke måneder og sørget for at andre kvartal viser en oppgang på rett over 25 prosent. Tirsdag markerte også avslutningen på første halvår og ettersom første kvartal var tilnærmet flat er oppgangen i årets seks første måneder temmelig likt fasiten for andre kvartal.

Oljen over 70 igjen
Oljeprisen løfter seg igjen mot 70 dollar fatet etter det kraftige fallet tirsdag. Ifølge Bloomberg News viser en rapport fra American Petroleum Institute (API) det største fallet i oljelagrene siden september i fjor. API lager hver uke en uoffisiell lagerrapport, som ofte sammenfaller med den offisielle rapporten fra amerikanske myndigheter.

Følg oljeprisen på NA24

Tirsdag falt oljeprisen med 2,2 prosent, men forventningene til at oljelagrene faller med 2 millioner fat sender opp prisen onsdag morgen. Et fat råolje for levering i august stiger 1,2 prosent til 70,75 dollar fatet i morgentimene på råvarebørsen i New York. Prisen på brent-blend olje har også steget. På råvarebørsen i London omsettes kontraktene for 70,33 dollar fatet.

- Et fall i råoljelagrene vil få markedet til å løfte seg høyere. Det vil sørge for at råoljeprisen vil holde seg på, eller stige fra, dagens nivå, sier rådgiver Mike Sander i Sander Capital til Bloomberg News.

StatoilHydro stiger 1,11 prosent til 128 kroner.

Emisjon for Siem
Siem Offshore meldte i morgentimene at selskapet har gjennomført en rettet emisjon. Det ble utstedt 105,8 millioner aksjer til en kurs på 8,50 kroner per aksje. Bruttoprovenyet blir på 900 millioner kroner.

- Vi er fornøyd med at dette nå er på plass og at finansiering av vårt omfattende nybyggprogram nå er fullført. Med en sterk balanse har vi nå et solid fundament til å bygge dette selskapet videre som en ledende operør av avanserte dypvanns serviceskip for oljeindustrien, sier konsernsjef Terje Sørensen i Siem Offshore i en melding.

Markedet straffer aksjen hardt som sendes ned 7,30 prosent til 8,25 kroner.

Opptur i Europa

På de europeiske børsene har børsdagen så langt vært positiv.

I Frankfurt stiger DAX-indeksen 1,49 prosent, mens CAC 40 i Paris er opp 1,64 prosent. I London er FTSE 100 opp 1,52 prosent. OMX København og OMX Stockholm stiger henholdsvis 0,67 og 1,37 prosent, mens Helsingfors-børsen stiger 2,1 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.