NA24.no

Friskmelder ikke boligmarkedet

Sist oppdatert:
Tross prisstigning henger det mørke skyer over boligmarkedet.

Mandagens statistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser at boligprisene steg med 4,8 prosent i januar. Boligprisene er nå 6,9 prosent lavere enn i januar 2008.

NA24 - din næringslivsavis

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent.

Friskmelder ikke
- Tallene må ikke leses som at boligmarkedet nå tar av. Vi har ingen friskmelding av boligmarkedet da finanskrisen har gjort markedet for uoversiktlig, sier leder for Norges Eiendomsmeglerforbund Christan Dreyer til NA24.

- Disse tallene er en reaksjon på at markedet stod fullstendig stille i de tre foregående månedene, sier han.

Finn Tveter som er leder av Norsk Eiendomsmeglerforbund sier at prisoppgangen skyldes at de største prisoppgangene har kommet i de områdene hvor gjennomsnittsprisen har vært lavest.

Bergen: Størst oppgang utenfor sentrum

Opp for OBOS
OBOS-prisene steg med 3,2 prosent fra desember til januar. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i OBOS-tilknyttede borettslag var i januar 26 404 kroner, ifølge en pressemelding. Prisene i januar 2009 er 12 prosent lavere enn i januar 2008.

- Tallene bekrefter det meglerne forteller om at det er flere på visning og at boligselgerne mentalt har akseptert det lavere prisnivået. Også i nyboligmarkedet har vi sett den samme tendensen med flere på visning og flere salg enn i siste halvdel av 2008, sier informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS, i meldingen.

I januar ble det omsatt 334 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag mot 257 boliger i desember 2008.

Fall siste år
Prisene på eneboliger steg med 6,6 prosent, men er 4,2 prosent lavere enn i januar i fjor.

Delte boliger fikk en prisvekst på 5,3 prosent, og har sunket med 8,6 prosent siden januar i fjor.

Leiligheter steg med 4,2 prosent den siste måneden, men er blitt 7,4 prosent mindre verd siden januar 2008.

Les NA24-kommentaren: Bolig faller videre

Trekker i ulike retninger
Nestleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Thorbjørn Ek, kom med følgende liste over faktorer som påvirker boligmarkedet fremover.

- Den forventede rentenedgangen bidrar til at pilene peker oppover for boligmarkedet. Forventningsbarometeret som nylig ble presentert viste at flere nå planlegger å kjøpe bolig. Det er også første gang på lang tid vi nå ser en nedgang i varelageret, og det bidrar også til at pilene peker oppover. I tillegg er det nærmest ingen nybygging, og det bidrar også, mener Ek.

Når det gjelder negative faktorer peker Ek på at bankene fortsatt strammer til når det gjelder utlån. Det kan bidra til å trekke ned prisene. I tillegg kommer den store jokeren, arbeidsløsheten.

- Prisutviklingen er svært avhengig av hvor høy arbeidsledigheten blir, sier Ek.

Boligprisene stiger forsiktig i Rogaland, men lederen i Rogaland Eiendomsmeglerforening tror ikke markedet har snudd.

Les mer her: Nøktern optimisme

DISKUTÈR HER:Er bolignedturen over?

Tar tid å få solgt
Dagens statistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser at det nå tar gjennomsnittlig 62 dager. Det er 13 dager mer enn i desember og 18 dager mer enn januar i fjor.

Årsaken til at formidlingstiden nå skvetter i været, er at boliger som har ligget lenge ute for salg, gjerne flere måneder, nå blir solgt. Det trekker formidlingstiden, som måler tiden fra en bolig sist ble lagt ut for salg i markedet til den selges, kraftig oppover.

Det er nå rekordmange boliger til salgs på finn.no. Hele 17 062 brukte boliger ligger ute for salg. I tillegg kommer 11 293 nye boliger.

- Det er også positivt at vi ser en viss bevegelse i nyboligmarkedet, sier Dreyer.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere