NA24.no

Frist til midnatt

LO-leder Roar Flåthen og NHO-leder Kristin Skogen Lund hilser på hverandre i forkant av forhandlingene i mellomoppgjøret for 2013 i Næringslivets Hus mandag.
LO-leder Roar Flåthen og NHO-leder Kristin Skogen Lund hilser på hverandre i forkant av forhandlingene i mellomoppgjøret for 2013 i Næringslivets Hus mandag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Blir ikke partene i lønnsoppgjøret enige, må Riksmekleren på banen.

(NTB-Hilde C. Kristiansen): LO og NHO har frist på seg til midnatt med å bli enige i årets lønnsoppgjør. Blir de ikke det, må Riksmekleren forsøke å løse floken.

De to største aktørene i arbeidslivet, LO og NHO, har sittet ved forhandlingsbordet siden 11. mars for å finne ut hvor stor lønnsøkning de ansatte i privat sektor skal få i år. Fristen med å finne en løsning og profil på årets oppgjør går ut ved midnatt.

Hvis partene ikke blir enige i løpet av kvelden, må konflikten bringes inn for Riksmekleren. Det vil i så fall skje etter påske, der meklingsfristen trolig blir 7. april. Skulle heller ikke meklingen føre fram, er det fare for streik fra mandag 8. april.

LO varslet da forhandlingene startet at de lavlønte skulle få et ekstra løft i år, men at målet er at alle skal få opprettholde kjøpekraften. NHO på sin side varslet at lønnsveksten må bremses, og at det ikke er rom for sentrale tillegg til dem som har lokal forhandlingsrett.

Resultatet av oppgjøret mellom LO og NHO vil være retningsgivende for oppgjøret i offentlig sektor som starter 12. april.

Pensjon ute

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, der det i utgangspunktet bare er spørsmål om penger som partene forhandler om. Spørsmål om prinsipper og andre goder er forbeholdt hovedoppgjørene annethvert år.

LO varslet likevel før årets forhandlinger at pensjon vil bli et tema. LO ville at partene skulle sette ned et utvalg allerede i år for å berede grunnen for neste års hovedoppgjør, der tariffesting av tjenestepensjon seiler opp som et hovedkrav.

NHO har avvist dette, og signaler fra forhandlingene tyder på at LO har frafalt dette kravet.

Brudd?

I de siste ti årene har partene i mellomoppgjøret klart å bli enige seg imellom, slik at Riksmekleren har sluppet å gripe inn. Men i år mener LO at risikoen for et forhandlingsbrudd er større enn på mange år.

Leder Knut Bodding i forhandlings- og HMS-avdelingen i LO sa til NTB i forkant av forhandlingene at NHO i de siste årene har vært sterkt misfornøyd med lavlønnsprofilen.

– Det viktige for oss i år er å sikre kjøpekraften – og å få til en sterk og klar lavlønnsprofil. Så om vi ender hos Riksmekleren, er det ikke fordi kravet er så fryktelig stort, men på grunn av uenighet om lavlønnsprofilen, sa Bodding.

Også forhandlingene mellom YS og NHO har forhandlingsfrist ved midnatt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere