NA24.no

Frontline spinner av gjeld

Sist oppdatert:
Frontline deler nå ut 20 prosent av datterstrukturen Independent Tankers til aksjonærene.

Frontline-styret har nå vedtatt å gjennomføre planene om å dele ut deler av det gjeldstyngede datterselskapet Independent Tankers Company (ITC) til aksjonærene. ITC-strukturen har lenge gitt hodebry for Frontline på grunn av sin meget høye gjeldsgiring.

NA24 - din næringslivsavis

Frontline vil ifølge en melding i første omgang dele ut 20 prosent aksjene i ITC til sine aksjonærer. Frontline aksjonærer med mer enn 15.000 aksjer i tankrederiet vil få tildelt en ITC-aksje for hver femte Frontlineaksje de eier. Aksjonærene med færre enn 15.000 FRO-aksjer vil å sin side få et kontantoppgjør basert på markedsverdien som etableres for ITC.

ITC-aksjen skal handles via OTC-listen i Oslo. Markedsverdien for aksjen skal etableres over de fem første handelsdagene for aksjen på OTC-listen gjennom et nedsalg av de overflødige aksjene etter utdelingen.

Tung gjeldsbyrde
ITC-strukturen har lenge vært et problemområde for Frontlien på grunn av den høye gjelden. Dette har blant annet virket dempende på Frontlines utbyttekapasitet, og selskapet har if lere år vurdert skjebnen til strukturen. En periode var aksjene i ITC plassert hos John Fredriksen private holdingselskap Hemen Holding, men ble etterhvert kjøpt tilbake av Frontline.

ITC eier en flåte på fire suezmax-tanskip og seks VLCC'er. Disse er høyt belånt mot lange faste bareboatkontrakter til Chevron texaco og BP.

Strukturen hadde ved utgangen 2007 et nettooverskud dpå 12 millioner dollar og egenkapital på 23 millioner dollar. Gjelden var på sin side på 785 millioner dollar, mens bokført verdi på flåten var 377 millioner dollar. Selskapets øvrige eiendelsside består av 423 millioner dollar i kontanter på lukket konto.

Finansieringen er gjort med amerikanske gjeldsbrev med lange løpetider. Kontantbeholdning er i hovedsak bundet til gjeldsbrevene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere