Gå til sidens hovedinnhold

Frossen lakserekord

Det russiske importforbudet mot fersk norsk laks har hatt liten innvirkning på eksportverdien av norsk laks. I januar passerte den for første gang en milliard kroner.

Laksen russerne ikke vil importere fersk blir nå hilst velkommen i frossen tilstand. Gode priser og økt eksport til Storbritannia er også med på å forklare rekordresultatet.

I januar var eksporten av norsk laks rekordstor. Volumet økte med sju prosent - i verdi 200 millioner kroner, sammenlignet med samme måned i fjor.

En milliard
Prisutviklingen er også god, og bidro til at verdien av lakseeksporten i januar passerte en milliard kroner.

Russiske veterinærmyndigheter ønsker nå å få forgang i behandlingen av importforbudet på norsk fersklaks, opplyser fiskeriminister Helga Pedersen etter et møte med russiske myndigheter i Moskva i dag, melder TV 2 Nyhetene.

Russland hevder norsk laks har for høyt innhold av tungmetaller, og innførte fra nyttår forbud mot fersk laks.

Stanset import
Det er seks uker siden russiske myndighetene stoppet all import av fersk norsk laks. Årsaken var russiske målinger som viste for høye verdier av kadmium og bly i oppdrettslaksen.

Fiskeriminister Helga Pedersen er nå i Moskva for å diskuter saken med sin russiske kollega. Dermed har laksstriden blitt løftet opp på ministernivå hos begge parter. Håpet er at samtalene kan føre til en snarlig løsning.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget