Fremskrittspartiet (Frp) og Statistisk sentralbyrå (SSB) har i flere måneder kranglet om det skal lages en rapport som inneholder kriminalstatistikk, med oversikt over landbakgrunn til kriminelle.

SSB satte først foten ned, men i januar ba parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik om en ny vurdering. I etterkant har han flere ganger langet ut mot SSB.

Fredag bekrefter SSB til Nettavisen at de etterkommer ønsket til Frp. Det er foreløpig planlagt at rapportene, som har fått navnene «Kriminalitet blant innvandrere i Norge» og «Botid og kriminalitet blant innvandrere i Norge», publiseres mot slutten av 2017.

KOMMENTAR: Stopper tall om innvandrerkrim

Omfattende analyse

- Detaljer for de planlagte analysene er ikke helt klart, men den ene vil se på kriminalitet blant innvandrere i Norge. I dette prosjektet vil vi skille mellom tre grupper: innvandrere, norskfødte med to innvandrerforeldre, og norskfødte med minst én norskfødt forelder, sier fagdirektør i SSB Elisabeth Nørgaard til Nettavisen.

- Målet er å bruke informasjon om enkeltland så langt det lar seg gjøre, samt å ta hensyn til variasjoner i innvandringsgrunn for hvert land gjennom perioden. Prosjektet vil tilby en oversikt over innvandreres, og barn av innvandreres, representasjon i siktelsesstatistikken, med fokus på landbakgrunn og innvandringsgrunn.

Bakgrunn: SSB vil ikke lage krimstatistikk om innvandrere

(Artikkelen fortsetter under)

Frp: - Vi har lykkes

Den andre rapporten skal ta for seg sammenhengen mellom kriminalitet blant innvandrere og hvor lenge de har bodd i Norge. Prosjektet søker å belyse ulike prosesser som bidrar til variasjon i kriminell atferd blant innvandrere i Norge, med fokus på hvordan kriminalitet utvikler seg med botid.

Frp jubler for nyheten, og er glad for å slippe å betale over 200.000 kroner for rapporten.

- Dette er jeg veldig glad for, og det var på høy tid. Uten at jeg skal dvele for lenge ved det må jeg si at jeg synes det er trist at vi skal måtte jobbe så mye med noe som er så sentralt. Denne statistikken trenger vi for å gjøre en god jobb både politisk og med integrering av innvandrere som kommer til Norge, sier parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik til Nettavisen.

- Vi har lykkes i vår kamp med å få bedre statistikkgrunnlag, og debatt. Vi må tørre å ta debatten uansett hvor ubehagelig den er.

I Danmark publiseres statistikken, som Nesvik og Frp har spurt, årlig. Torsdag uttalte han til Nettavisen at tallene var skremmende, og urovekkende.

(Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("1SfxWPCRKnSzlIk1Y56Zkg", false)

Flere kritikere

Krangelen mellom Frp og SSB har skapt mye debatt og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum har vært blant flere kritikere. SSB-sjef Christine Meyer er også blitt beskyldt for å være på innvandringspolitisk korstog.

SSB har tidligere laget kriminalstatistikk som viste landbakgrunn. I 2011 publiserte SSB en rapport som inneholdt slik statistikk, men tallgrunnlaget var fra perioden 2001 frem til 2009.

- Planene for de to analyseprosjektene i 2017 som skal se på kriminalitet blant innvandrere etter landbakgrunn, er del av et helt vanlig løp med prosjektplanlegging innenfor rammeavtalen med Justisdepartementet. I 2016 var det ikke midler innenfor rammeavtalen for en slik analyse, da midlene var bundet opp til andre prosjekter, mens for 2017 har vi lagt det inn i planene, forklarer Nørgaard.