Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Frp forsvarer høy oljepengebruk

Utvalgsleder Øystein Thøgersen overleverte rapporten Finanspolitikk i en oljeøkonomi, om praktiseringen av handlingsregelen til finansminister Siv Jensen (Frp) i Oslo torsdag.
Utvalgsleder Øystein Thøgersen overleverte rapporten Finanspolitikk i en oljeøkonomi, om praktiseringen av handlingsregelen til finansminister Siv Jensen (Frp) i Oslo torsdag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Et utvalg foreslår å fase inn oljepengene i norsk økonomi saktere, men Fremskrittspartiet ser ingen grunn til å endre kurs.

– Den økningen som har vært nå, har vært fornuftig og godt tilpasset de utfordringene vi står foran. Jeg ser ingen grunn til at man skal ha noen kursendring i forhold til det som er lagt fram de siste budsjettene, sier Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til NTB.

Han understreker at det viktigste ikke er hvor mye som brukes, men hva pengene brukes til.

– Oljepengebruken er rekordhøy, men det har heller aldri vært investert så mye i vei og bane som i år. Vi har også levert skatte- og avgiftslettelser på 12,5 milliarder på to budsjetter, sier Hagesæter.

Han peker på at oljepenger som brukes på nye veier, ikke blir «brukt opp», men er en investering for fremtiden og økt konkurransekraft.

Kraftig økning

Det offentlige Thøgersen-utvalget, som torsdag overleverte sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp), har sett på praktiseringen av den såkalte handlingsregelen. Den begrenser bruken av oljepenger til 4 prosent av oljefondet over tid.

Men de siste årene har fondet vokst så raskt at bruken av oljepenger i reelle kronebeløp har økt kraftig, selv om prosentandelen har ligget godt under 4 prosent.

Det har gitt politikerne stort handlingsrom. Både i år og i fjor har regjeringen økt oljepengebruken med 22 milliarder kroner. Utvalget foreslår i et scenario å begrense økningen til 5-8 milliarder i året.

Jensen var torsdag forsiktig i sine kommentarer.

– Helt siden handlingsregelen ble etablert, har man faset oljepengene gradvis inn. Nå er spørsmålet hvordan den gradvisheten skal se ut i et lengre perspektiv, sier hun.

– Godt råd

Utvalget vil holde handlingsregelen uendret på 4 prosent, men foreslår i tillegg «en mer gradvis innfasing av oljeinntektene i årene framover enn i årene etter 2001». Hensikten er å unngå mer smertefulle innstramminger i fremtiden.

– Et veldig fornuftig og godt råd, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik i regjeringens samarbeidsparti Venstre.

Han mener det er mulig og nødvendig å skru sammen budsjettene de nærmeste årene med en langt mer beskjeden økning i oljepengebruken enn vi har sett de siste årene.

Men Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten legger ikke skjul på at en saktere innfasing av oljepenger vil gjøre budsjettprosessen mer krevende.

– Budsjettarbeidet er vanskelig fra før, og det kommer ikke til å bli noe lettere hvis man skal stramme inn, sier han.

Ut mot Frp

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen mener utvalgets rapport slår beina under Frps økonomiske politikk. Hun viser til konklusjonen om at regjeringens tempo i oljepengebruken vil gjøre at «vi når toppen lenge før den sterke veksten i pensjoner slår til».

– Dersom kursen ikke justeres, kommer det til å sette oss i en svært krevende situasjon noen få år fram i tid, sier Marthinsen.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det kan være gode grunner til å vurdere om oljepengebruken er for høy, men at dagens konjunktursituasjon, med økende ledighet, må tillegges vekt.

– Vi må vurdere den langsiktige virkningen av oljepengebruk, men på mellomlang sikt kan det hende vi skal velge å bruke noe mer, sier han.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!