*Nettavisen* Økonomi.

Frp i arvestrid med Ap

Fremskrittspartiets Roy Steffensen frykter at arveavgiften gjør comeback dersom de rødgrønne vinner valget i 2017. Her avbildet underr ONS i Stavanger i 2014. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

Blir det rødgrønt flertall i 2017, kommer arveavgiften tilbake, tipper Fremskrittspartiets Roy Steffensen. Men den blir neppe den samme som før.

– Vi kommer ikke til å gjeninnføre arveavgiften etter samme modell som var gjeldende i 2013. Den traff i liten grad dem med de største formuene og ga en beskjeden inntekt til fellesskapet, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til NTB.

En annen form for arveavgift kan imidlertid bli del av at det nye partiprogrammet som skal vedtas av landsmøtet i Ap valgåret 2017, medgir hun.

– Ethvert seriøst politisk parti må kunne diskutere hvordan vi kan forhindre at forskjellene øker gjennom at formuene konsentreres på stadig færre hender, sier Marthinsen.

Skatt på død

I innstillingen fra finanskomiteen til skatte- og avgiftsopplegget for neste år, viser Arbeiderpartiet til økonomen Thomas Piketty og ber om en «bredere debatt om arv som en stadig viktigere driver for økte forskjeller».

– OECD anbefaler Norge å gjeninnføre arveavgiften. Det samme gjør 18 av landets 20 fremste økonomer, heter det i merknadene fra Ap.

Ordbruken får Fremskrittspartiets finanspolitiker Roy Steffensen til å steile.

– Arveavgiften er skatt på død. Det er en utspekulert måte å dra inn de siste skattekronene fra avdøde mennesker på, sier han til NTB.

– Arbeiderpartiet argumenterer varmt for behovet for ny arveavgift. Hvis det blir et nytt flertall med SV i vippeposisjon i 2017, frykter jeg at arveavgift vil være noe av det første som innføres, sier Steffensen.

Flere muligheter

Over helgen innleder Stortinget arbeidet med skattereformen som regjeringen har initiert. Arv og formue vil ikke være del av dette arbeidet direkte.

– Vi er nok langt unna et forlik om dette på Stortinget, sier Marianne Marthinsen.

I stedet vil spørsmål om nivå og innretning på selskapsskatt og personskatt stå i sentrum, mens den store debatten om arv og formue ventes å komme om noen år.

– Dette er del av programdiskusjonen i Arbeiderpartiet fram mot landsmøtet i 2017. Vi kan komme til å skattlegge formue løpende, innføre en form for arveavgift eller velge en kombinasjon av de to, sier hun.

Frps Roy Steffensen er på sin side glad for at regjeringen fjernet arveavgiften i sitt første statsbudsjett.

– Dette handler om en helt grunnleggende frihet for enkeltmennesket. Forhåpentligvis skal staten aldri mer være delarving i noe arveoppgjør, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.