Flypassasjeravgiften er ikke lenger et tema i forhandlingene på Stortinget, fastslo partene etter et kort møte torsdag kveld.
Regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og KrF gjenopptok forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett torsdag kveld, etter en full stans i forhandlingene tidligere på dagen på grunn av Frps utspill om flypassasjeravgiften.
Det skapte stor uro da enkelte i Frps stortingsgruppe onsdag uttalte at de ønsket omkamp i forhandlingene om avgiften, som av flere blir gitt skylden for at Rygge lufthavn i Østfold har varslet nedleggelse.
Frp gir opp
Møtet mellom de fire partiene varte kun en halvtime torsdag kveld. Høyres forhandler Svein Flåtten fastslo på vei ut at forhandlingene nå var kommet tilbake på sporet, og at flypassasjeravgiften ikke hadde vært et tema under møtet.
– Vi har tapt litt tid, men nå kan vi sette kreftene inn på å finne løsninger innen fristen vi har i starten av neste uke. Nå er vi over på å diskutere det som revidert budsjett inneholder, uttalte Flåtten.
På vei inn sa Frps forhandler Hans Andreas Limi at Frp har innsett at flypassasjeravgiften ikke blir et tema i forhandlingene.
Forhandlingene om revidert
- 11. mai la regjeringen fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2016.
- Regjeringspartiene Høyre og Frp innledet mandag 23. mai forhandlinger med samarbeidspartiene Venstre og KrF for å få flertall i Stortinget for budsjettet.
- De fire partiene har frist på seg til å bli enige innen mandag 30. mai klokken 15, slik at finanskomiteen skal rekke å avgi sin innstilling innen 10. juni.
- Budsjettet skal behandles i plenum 17. juni.
- Tiltak mot arbeidsledighet og oljepengebruk er blant temaene som det blir dragkamp om under forhandlingene, har Venstre og KrF varslet.
- Venstre vil ha ned oljepengebruken i budsjettet og ønsker mer til grønn omstilling.
- KrF og Venstre krever begge sterkere innsats mot den økende arbeidsledigheten.
- Flere i Frps stortingsgruppe ønsket også en omkamp om flypassasjeravgiften i forhandlingene etter at Rygge lufthavn varslet at de trolig må legge ned flyplassen på grunn av avgiften. Dette ble imidlertid avvist av gruppestyret til Frp torsdag. (©NTB)
– Jeg vil bare vise til vedtaket i gruppestyret vårt i dag, og at vi selvsagt står fullt og helt bak regjeringens forslag til revidert, la det ikke være noen tvil om det. Så har vi spilt inn i noen prioriteringer i forhandlingene, som vi alltid gjør, uttalte Limi til NTB på vei inn, uten å ville utdype nærmere.
Mer til ledighet
Venstre og KrF hadde i forkant gjort det klart at de ikke ville gjenoppta forhandlingene før de fikk en felles avklaring om flypassasjeravgiften fra de to regjeringspartiene.
– Vi har fått en avklaring i den forstand at den ikke er løftet inn her, sier KrFs forhandler Hans Olav Syversen til NTB.
Verken Syversen eller Venstres forhandler Terje Breivik ville torsdag kveld kommentere uroen og uklarheten Frp har skapt det siste døgnet.
Syversen sier KrF og Venstre under møtet kom med tilbakemeldinger på det siste tilbudet fra regjeringspartiene, og at de nå avventer regjeringspartienes respons på dette. De fire partiene har frist på seg til å bli ferdige med forhandlingene innen mandag klokken 15. Foreløpig er det ikke avtalt noe nytt forhandlingsmøte.
Syversen sier det mest sentrale kravet for KrF i forhandlingene er flere tiltak og mer penger for å bekjempe den økende arbeidsledigheten på særlig sørvestlandet.
Breivik sier det viktigste for Venstre er å styrke ulike tiltak som sikrer sysselsetting og grønn vekst. Venstre er også opptatt av å redusere oljepengebruken som regjeringen har lagt opp til i budsjettforslaget. (©NTB)