*Nettavisen* Økonomi.

Frp-ja til oljejobber

Foto: (scanpix)

Fremskrittspartiets talsmann går hardt ut mot Naturvernforbundet, som er bekymret over at oljevirksomhet i nord gir få lokale arbeidsplasser.

05.06.10 11:14

- Det er patetisk. Naturvernforbundet ønsker jo ingen arbeidsplasser fra denne næringen, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også:«Alle» fornøyd med ny oljerapport

Fredag la analysefirmaet Asplan Viak fram en rapport om ringvirkninger av olje- og gassvirksomhet i nord. Rapporten anslår at det kan bli opptil 13.000 ansatte i drifts- og byggefasen. I snitt vil det bli mellom 4000 og 6000 arbeidsplasser i nord.

Et luftslott

- Det er i alle fall klart at oljeindustrien har forsøkt å skape et luftslott av dimensjoner og har forført folk til å tro at dette skal skape store ringvirkninger, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NRK.

Fremskrittspartiets talsmann ser saken fra en helt annen side.

- Man kan synes at det er lavt om bare ni prosent av nye oljearbeidsplasser kommer i Nord-Norge, men det er et dårligere alternativ å gi regionen null nye arbeidsplasser, sier Solvik-Olsen.

Ringvirkninger

Han mener at ny olje- og gassvirksomhet i nord er viktig både for nasjonen og regionen.

- Frp vil kjempe for at regionen skal få betydelige lokale ringvirkninger, men vi kan ikke si nei til aktivitet med begrunnelse i at det også kommer arbeidsplasser i Sør-Norge, poengterer han.

Solvik-Olsen viser til Asplan Viaks konklusjon, som går ut på at fortrengningseffekten er liten.

- Det betyr at arbeidsplassene som skapes i hovedsak vil være nye, og altså ikke vil fortrenge eksisterende arbeidsplasser i landsdelen, sier han.

Oslo-radikalere

- Vi kan opprettholde dagens arbeidsplasser i fiskeri og turistnæringen, og samtidig få nye og trygge jobber i petroleumsbransjen, sier Solvik-Olsen.

Han mener neste skritt er en konsekvensutredning med hensikt å åpne for aktivitet.

- En konsekvensutredning vil ytterligere avdekke ringvirkninger og muligheter for befolkningen i nord. Vi kan ikke la miljøbevegelsen og radikalere i Oslo stå i veien for de enorme mulighetene dette vil kunne bety for nasjonen generelt og den nord- norske befolkningen spesielt, sier Frp-talsmannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.