NA24.no

Frp og Høyre krangler igjen

Sist oppdatert:
Frp mener Høyre vil bruke altfor få oljepenger til neste år. Se Høyres alternative budsjett her.

- Dette er på langt nær nok. Å gi noen hundrelapper i året til folk i skattelettelser, er ikke nok til å holde kjøpetrykket oppe. Der Høyre snakker om hundrelapper, snakker vi om tusenlapper, sier Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann for Frp.

NA24 - din næringslivsavis

Nå i ettermiddag la Høyre fram sitt alternative statsbudsjett. Her er det skattelettelser og hjelp til næringslivet som for størstedelen av oppmerksomheten. Se listen over tiltak nederst i saken.

- Vi vil fremme forslag i Stortinget der vi vil bruke betydelig mer oljepenger enn det regjeringen og Høyre legger opp til, sier Leirstein, som ikke vil gå ut med hvor mye dette er snakk om før Frp legger fram sitt alternative budsjett på onsdag.

- En rekke fagpersoner støtter oss i at vi må bruke mer oljepenger på fornuftige tiltak som veiutbygging og vedlikehold, fremholder Leirstein.

- Bruk hue, ikke handlingsregelen
At oljepengebruken overstiger det handlingsregelen legger til grunn, er Leirstein ikke bekymret for.

- Her må vi bruke hue, fremfor å bruke en regel. Vi må bruke så mye oljepenger som norsk økonomi tåler og som ikke er i veien for ytterligere rentekutt, mener Leirstein, som sier at Frp er mer enn villig til å være med å endre statsbudsjettet i Stortinget.

Han synes det er svært interessant å merke seg at KrF nå vil bruke nærmere 4,8 milliarder ekstra oljekroner til et krafttak mot arbeidsledighet.

- Her går faktisk KrF lenger enn Høyre og de ligger nærmere Frp enn det Høyre gjør. Det er en ganske ny situasjon i Norsk politikk, konstaterer Leirstein.

Skattelette
Høyre-leder Erna Solberg på sin side er klar på at tiltakene som partiet foreslår bare er et skritt på veien.

- Vårt budsjett er ikke den endelige løsningen på de økonomiske utfordringene vi står overfor, men det er et riktig og nødvendig skritt på veien, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Høyre går inn for store skattelettelser i sitt alternative budsjett, men holder seg på samme forbruk av penger fra oljefondet som den rødgrønne regjeringen.

Først vil partiet fjerne innstrammingen i arveavgiften og formuesskatten som finansminister Kristin Halvorsen presenterte i årets statsbudsjett. Dette koster 1,155 milliarder kroner. I tillegg foreslås å fjerne hele arveavgiften og kutte i formuesskatten. Dette er priset til 840 millioner kroner.

- Vi har tidligere vist at vi kan snu pessimisme og nedgang til optimisme og ny vekst. Da Høyre og Bondevik II-regjeringen styrte Norge bidro vår politikk til å snu utviklingen: Den skyhøye renten gikk ned og verdiskapingen gikk opp. Skattene gikk ned, men veksten i økonomien gjorde at skatteinntektene gikk opp. Den rødgrønne regjeringen har sviktet. De brukte ikke de gode årene til å investere i kunnskap og infrastruktur, og nå som nedgangstidene kommer øker de skatteregningen for bedrifter som slåss for å redde arbeidsplassene, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Vil øke minstefradraget
Den største enkeltposten i det alternative budsjettet er å øke minstefradraget med 3 500 kroner. Dette vil gi norske skattebetalere 1,657 milliarder kroner mer å rutte med.

Partiet vil også øke innslagspunktet for toppskatten fra 441 000 kroner til 455 000 kroner. Det innebærer at 77 500 færre personer vil betale toppskatt. Dette reduserer statens inntekter med 850 millioner kroner.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (Sv) har flere ganger uttalt at årets statsbudsjett er godt tilpasset finanskrisen. Overfor NA24 har Kristin Halvorsen slått kategorisk fast at det er helt uaktuelt å droppe innstrammingen i formuesskatten og arveavgiften. Dette har NHO og Høyre og Frp gjentatte ganger trukket fram som et svært dårlig grep nå under finanskrisen.

Ulf Leirstein er fornøyd med at Høyre vil hjelpe norsk økonomi, selv om han mener tiltakene er for små.

- Da budsjettet ble lagt fra, sa Høyre at det var for ekspansivt. Det har de gått bort fra nå, sier Leirstein.

Næringslivspakken fra Høyre
Her er tiltakslisten fra Høyre som skal hjelpe næringslivet gjennom finanskrisen. I budsjettet heter det at «Høyres alternative budsjett viser vei ut av krisen, men vil bare være ett av flere nødvendige skritt»:

1. Høyre går mot de rødgrønne skatteskjerpelsene og reduserer dermed skattebyrden med om lag 1,9 mrd. for bedriftene.

2. Høyre vil øke avskrivningssatsen fra 20 til 25 prosent for maskiner og utstyr for å hindre investeringstørke i næringslivet. Det senker skatteregningen med ytterligere 2 mrd. kroner.

3. Høyre vil fjerne hele arveavgiften slik at generasjonsskifte i familiebedrifter lønner seg og foretrekkes fremfor salg av bedriften. 1,1 mrd. kr.

4. Høyre vil redusere skatt på lønnsinntekt for å stimulere til arbeid og innsats

med 3,5 mrd. kroner.

5. Høyre senker formuesskatten med ytterligere 500 millioner kr i 2009 gjennom å gjeninnføre aksjerabatten med 10 pst.

6. Høyre vil satse rundt 1 mrd. mer på forskning og kunnskap enn regjeringen ved bl.a. mer næringsrettet forskning, flere forskerstillinger og mer vitenskapelig utstyr, samt å styrke høyere utdanning.

7. Styrke SkatteFUNN ordning for mer forskning i bedrift med nær 500 mill kr.

8. Høyre vil bevilge 1 mrd. kroner mer til samferdsel enn regjeringen i 2009.

9. Høyre vil la kommunene beholde en andel av selskapsskatten for å motivere dem til å legge til rette for små og store bedrifter Høyre vil utvide låneordningen til kommunene fra 2 mrd. til 5 mrd. i 2009 for å sikre mer aktivitet innen oppussing av skolebygg mv. i kommunene.

10. Høyre vil igangsette flere tiltak for å lette omstillingen for konkurranseutsatt næringsliv, deriblant: opprette 2 nye såkornfond, styrke reiselivssatsingen og øke bevilgningen til programmet for basiskompetanse i arbeidslivet med 100 mill kr. Samlet utgjør dette 214 mill kr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere