Gå til sidens hovedinnhold

Frp støtter militært salg til regimet i Saudi-Arabia

Frp-leder Siv Jensen mener at islamisme er nazisme i sin verste form, men partiet støtter militær eksport til Saudi-Arabia.

NETTAVISEN MENER: Norske våpensalg til det islamistiske regimet i Saudi-Arabia er problematisk. Regimet bryter menneskerettigheter og er involvert i væpnede konflikter i nabolandene.

Fremskrittspartiet har store problemer med å finne en logisk moralsk linje i synet på eksport av militært materiell til Saudi-Arabia.

- Islamisme er ikke noe annet enn nazisme i sin verste form, sa Siv Jensen til stor applaus på Fremskrittspartiets landsmøte i helgen.

Bare noen dager senere støttet partiets representanter i Utenrikskomiteen fortsatt salg av militært utstyr til Saudi-Arabia.

Du kan lese mer her: Merknader frå komiteen

Norge solgte militære varer for 3,6 milliarder kroner i 2014, går det frem av stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell fra Norge.

Norge nektet eksport til i alt 16 land i 2014. Blant avslagene finnes en tradisjonelt alliert som Israel, og Brasil, som er det landet som mottar mest norsk uhjelp.

Saudi-Arabia slapp derimot igjennom.

I perioden fra 2011 til 2014 solgte Norge forsvarsmateriell for 16,5 millioner kroner til Saudi-Arabia. Det er småpenger i forhold til den totale militære eksporten.

Og som det heter: «Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, har registrert at eksportoversikten for 2014 viser at det har vært eksport av A- eller B-materiell til flere av landene som i 2015 deltok i den saudi-arabisk-ledede koalisjonen som er part i krigen i Jemen», står det i innstillingen.

Flertallet i komiteen er bekymret over at militært utstyr fra Norge kan bli brukt i krigshandlinger som er i strid med folkeretten: «Flertallet ser med bekymring på at det foreligger rapporter som tyder på alvorlige brudd på krigens folkerett i denne væpnede konflikten. Krigen gir også økt risiko for at materiell fra Norge kan være brukt i slik sammenheng».

Komiteens flertall - det vil si medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, vil ha en grundigere gjennomgang av eksport av militært utstyr til Saudi-Arabia. Men det stemte regjeringspartiene imot.

Sosiolog og samfunsdebattant Kjetil Rolness setter fingeren på et ømt punkt, når han på Facebook skriver at «Frp støtter naziregime».

Den gryende norske debatten om eksport til Saudi-Arabia er foreløpig en blek skygge av den tilsvarende konflikten i Sverige i fjor, der utenriksminister Margot Walllström kom i en diplomatisk krise med Saudi-Arabia.

Her er en god oppsummering: Saudiaffären

Saken endte med at Sveriges statsminister Stefan Löfven sa opp samarbeidsavtalen med Saudi-Arabia, noe som vakte sterke reaksjoner.

Sverige eksporterer fortsatt våpen til flere diktaturer:

Svensk vapenexport til flera diktaturer

For Norge og resten av Vesten er forholdet til Saudi-Arabia et dilemma. Landet har vært USAs viktigste allierte i Midt-Østen, samtidig som landet praktiserer en ortodoks form for islam (wahabismen), som man eksporterer ved å støtte moskébygging i Vest-Europa.

Saudi-Arabia henretter flere hundre mennesker i året, og forfølger opposisjonelle knallhardt. Det har også kommet rapporter om økonomisk finansering av terrorgruppen IS fra Saudi-Arabia.

Nettavisen mener at det må være et minimumskrav for norsk militær eksport at landene vi selger til følger FNs menneskerettigheter.

Hva mener du? Er Saudi-Arabia en så viktig aktør at vi bør eksportere militært utstyr til landet, eller bør menneskerettighetene gå foran?

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken