Gå til sidens hovedinnhold

Frp-topp Per Sandberg innrømmer: - Krekar-saken er en farse og parodi

Verken Siv Jensen eller Per Sandberg tør å komme med nye lovnader om at de skal få Krekar ut av Norge etter valget.

KARL JOHANS GATE, OSLO (Nettavisen): Fremskrittspartiet (Frp) brukte Krekar flittig i sin politiske retorikk da de var i opposisjon. Men han var ikke tema da de inviterte til pressekonferanse tirsdag, i forkant av deres landsmøte til helgen.

Både partileder, og nåværende finansminister, Siv Jensen og nestleder Per Sandberg, som i dag er fiskeriminister, tok til orde for å få ham ut av Norge som en av Frps viktigste valgkampsaker (se egen faktaboks om Frps utsagn under).

Krekar-utspillene og -lovnadene har vært mange. Frp har regjert landet sammen med Høyre siden forrige stortingsvalg høsten 2013, men Krekar er fortsatt i Norge.


Les også: Siv Jensen villig til å bryte menneskerettigheter i Krekar-saken

- Må ha avtaler

Han er også tiltalt for terrorvirksomhet i en sak som er berammet i Italia i oktober, men har hele tiden nektet straffskyld. Den var opprinnelig berammet til mars i år. Men Krekar er på frifot. Selv om Frp i hele perioden har hatt justisministeren.

- Jeg synes hele saken har vært en farse og parodi som viser hvor lite handlingsrom den enkelte stat har i denne typen saker. Derfor jobber vi nå med et helhetlig regelverk og har dialog med de andre landene for å få til utvekslingsavtaler, sier Sandberg til Nettavisen.

- Krekar blir ikke nødvendigvis den eneste. Det kommer nok til å dukke opp flere tilsvarende saker, og da må vi ha et internasjonalt regelverk som bidrar til at vi kan få løst det.

På pressekonferansen uttrykket Sandberg frykt for at Ap, MDG og SV kommer til å liberalisere innvandringspolitikken.

Les også: Frp-topp hadde hemmelig Krekar-møte med Italia

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Ingen Krekar-lovnader

I august 2009 presenterte Frps en 101-punkts liste for å forandre Norge på 100 dager. Der heter det blant annet:

«Prioritere arbeidet med å effektuere utvisningsvedtaket av Najmuddin Faraj Ahmed (Krekar)».

Les også: Norsk statsborger terrortiltalt i Krekar-saken

Men Sandberg og Frp vil ikke lenger garantere for en Krekar-exit selv om de skulle fortsette i regjering etter valget.

- Garantien i Krekar-saken er at det i denne regjeringen jobbes med å få ham ut av Norge. Jeg tror ikke vi er enestående i denne sammenhengen. Jeg tror også andre land i Europa har sine «Krekar-saker». Vi må komme frem til internasjonale avtaler som gjør at vi klarer å ta fatt på denne typen enkeltsaker og får en felles politikk, sier Sandberg.

- Slike parodier og farser kan ikke fortsette fordi det går på rettssikkerheten løs. Velgernes tro på at vi klarer å skape beskyttelse og sikkerhet blir redusert når vi har denne typen saker gående.

Les også: Ekspert: Krekar kan bli værende i Norge til 2022

Eksperter bruker sterke ord om at Frp har brukt Krekar saken som ett av sine fremste politiske våpen, uten å lykkes.

- Det er en skandalesak for Frp. De gikk til valg for fire år siden på et soleklart løfte om å få ham ut av landet. De tok ikke hensyn til alle problemene som kunne oppstå. Siv (Jensen) var tydelig på at mannen skulle ut. Punktum. Etter fire år går han ennå løs i Oslo, sier politisk kommentator i Dagsavisen Arne Strand til Nettavisen.

- Dette er brudd på et valgløfte større enn bompengeringen, som de skulle avskaffe. Det har heller ikke skjedd. De har også hatt justisministeren i hele perioden. De har ingen å skylde på. Den forrige justisministeren (Anders Anundsen, journ. anm.) forsøkte å instruere politiet til å plassere ham på Kyrksæterøra, men klarte det ikke. Dette er et eneste langt politisk mageplask av dimensjoner.

Les også: - Krekar ikke den eneste som har sagt at han ønsker å sprenge døren i Kongsvinger fengsel

- Mange viktige Frp-saker

Det skinner gjennom at partileder Jensen ikke ønsker å få frisket opp minnene om Krekar-saken.

- Vi har ikke fått sendt ham ut av landet riktig ennå, men til gjengjeld har vi hatt kontroll på hvor han har oppholdt seg i hele perioden, sier hun til Nettavisen.

- Krekar-saken var en av Frps viktigste saker foran forrige stortingsvalg, og dere har ikke fått ham ut. Hvilke tanker gjør du deg om det?

- Det er mange saker som er viktig for Frp. På mange områder har vi fått betydelig gjennomslag, på noen områder har vi ikke kommet i mål. Men vi kommer til å fortsette å jobbe med de sakene vi foreløpig ikke har løst.

- Krekar-saken går igjen, igjen og igjen. Det er en sak jeg tror irriterer veldig mange mennesker, avslutter Jensen.

Tajik: - Folk mister troen på politikere

Arbeiderpartiet (Ap) satt i regjering fra 2005 - 2013 og klarte heller ikke å få ut Krekar. De kommer likevel med politiske stikk mot den sittende regjeringen. Spesielt siden de gikk så høyt ut i Krekar-saken.

- Løftene om å få ham ut er en av mange saker Frp prøvde å fremstille som enklere enn de virkelig er. Til offentlig beskuelse har de ennå ikke fått ut Krekar, ikke statliggjort eldreomsorgen eller fjernet bompengeringene, slik de lovet, sier nestleder i Ap og leder av Justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik til Nettavisen.

- Denne måten å fremstille politikk på er også noe som gjør at folk får inntrykk av at ting kan løses på en enklere måte enn det det faktisk gjør. Dette fører til at folk mister troen på politikere og kan miste troen på demokratiet når de gir løfter de vet ikke er mulig å gjennomføre.

Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot, som også er medlem av Ap, mener også at Krekar-saken er en politisk tabbe.

- Det er med Frp som med USAs president Donald Trump. Det er lett for dem å si ting i valgkamper, men så viser det seg at det ikke er så lett å sitte i regjering. Jeg håper de hvert fall har lært at de må være forsiktig med å gi løfter i enkeltsaker, selv om det er høyprofilerte og populære saker som i tilfellet med Krekar.

- Siv ga seg selv en stor fallhøyde da hun i landsmøtetalen foran 2013-valget lovet å få Krekar ut. Det blir en dårlig sak for Frp når de har vært så dumme å love å kaste ham ut. Den forrige regjeringen klarte det ikke selv om de satt åtte år ved makten. Frp burde tenkt seg om.

Krekars forsvarer Brynjar Meling har ikke besvart Nettavisens henvendelser i denne saken.

Les også

Tiltale mot Krekar: - Hadde terrorceller i Norge og Europa

Har du sett denne videoen?

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken