NA24.no

Færre går konkurs

Industrien og servicenæringene klarer seg bedre enn på lenge. Men flere fra byggenæringen havner i skifteretten.

Foreløpig er det ingen tegn til en nedkjøling av norsk økonomi, men noen bransjer sliter med flere konkurser enn før.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge konkurstall fra CreditInform gikk 242 norske bedrifter konkurs i februar. Det er litt lavere enn i januar, da 269 foretak måtte kaste inn håndkleet.

Industrien går godt
Men tallene viser at bransjene utvikler seg forskjellig.

I årets to første måneder var det langt færre konkurser i industri og varehandel, sammenlignet med samme periode i fjor. Hotell- og restaurantbransjen gjør det også bedre enn før.

– Dette er bra for norske arbeidsplasser. Ledighetstallene er rekordlave nå. Arbeidsplasser i butikker og serveringssteder rammes ofte raskt når økonomien kjøles ned, sier direktør Gabor Molnar i CreditInform til nyhetsbyrået Newswire.

Tele-trøbbel
Noen bransjer sliter med flere konkurser enn før.Transportsektoren er en av dem, med 42 prosent flere konkurser enn i de to første månedene i fjor.

I bygg- og anleggsbransjen og eiendomsdrift, finansiell tjenesteyting og utleievirksomhet er det mellom 30-40 prosent flere konkurser.

Verst er det i telesektoren. Hele 11 teleselskaper gikk konkurs i januar og februar, mot én konkurs i de samme månedene i fjor.

– Her er det nok overetablering og hardt prispress som har presset ut flere små bedrifter, mener Molnar.

Tøft for utlendinger
Utenlandske selskaper som har avdelinger i Norge gjør det ikke så godt. 31 av disse selskapene la inn årene i årets to første måneder. Det er nesten en tredobling fra i fjor.

Det er også en økning i konkurser for enkeltpersonforetak og ansvarlige selskaper, mens det er færre aksjeselskaper som må legge inn årene.

Ille i Akershus
De største fylkene kan i hovedsak vise til stabile konkurstall, der det nå er små månedlige svingninger. Akershus er imidlertid i ferd med å havne i et uføre.

– Det er en ganske dramatisk økning i konkurser i Akershus. Mer enn en fordobling sammenlignet med i fjor. Det er vanskelig å vite hvorfor det skjer, sier Gabor Molnar.

Blant de største bykommunene er det noe flere konkurser i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Tromsø og Sandnes. Stavanger, Trondheim og Kristiansand har færre konkurser enn i de samme månedene i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere