NA24.no

Færre har tillit til norsk politi

IKKE ALLE ER FORNØYD: Nordmenn har fått lavere tillit til politiet.
IKKE ALLE ER FORNØYD: Nordmenn har fått lavere tillit til politiet. Foto: Tommy H. S. Brakstad
Sist oppdatert:
Korrupsjonssaken skader nordmenns oppfattelse av politiet.

Det kommer fram i en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Nettavisen, rundt én måned etter at politioverbetjent Eirik Jensen (56) ble pågrepet.


Godt og vel hver tiende nordmann svarer at «min tillit til politiet er dårligere enn før».

Burde vært høyere

- Det er bekymringsfullt. Dette viser hvordan en solid etat som politiet også påvirkes av en enkelthendelse og som igjen påvirker oppfatningen hos folk, sier omdømmeekspert Haakon B. Schrøder til Nettavisen.

Schrøder mener en etat som politiet bør ligger nærmest mulig 100 prosent når det kommer til tillit.

- At 84 prosent svarer at man har tillit er i utgangspunktet et svært godt resultat generelt, men all den tid dette handler om politiet - samfunnets trygghetsbærere - burde tilliten vært høyere, fortsetter han.

Bedre enn bruktbilselgere og journalister

Schrøder får støtte i sine vurderinger.

- Korrupsjonssaken har svekket omdømmet. Politiet er en institusjon som lever av tillit. Det er ekstremt viktig, sier Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, til Nettavisen.

Blindheim tror likevel at saken ikke vil gi langvarige skader for etaten.

- Tilliten kommer fort tilbake. Sammenlignet med andre yrkesgrupper er tilliten til politiet svært god. Bruktbilselgere, sammen med journalister, er de nordmenn har minst tillit til, sier han.

Vanskelig sak

Rektoren mener undersøkelsen er en stemningsrapport - en her-og-nå-rapport. Han tror mange nordmenn spekulerer i omfanget på saken.

- Ser man én kakerlakk på kjøkkengulvet, så er det garantert 1000 til bakom komfyren. Det kan tenkes at noen tror det sikkert er flere slike tilfeller i politiet. Det er sånne forhold som svekker omdømmet til politiet, fortsetter han.

Har du nyhettips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Blindheim tror saken vanskelig kunne vært håndtert annerledes av politiet. Han påpeker at halvparten av saken er en kriminalsak - resten er en personalsak.

- Det fører til at det er noe her som folk ikke vet noe om, sier han.

Tallene fra Ipsos MMI viser at tilliten faller mest på Vestlandet. I Midt-Norge derimot øker tilliten til politiet med 5 prosent.

Politiet ønsker ikke å kommenetere undersøkelsen.

- Politidirektoratet har som praksis å være varsom med å kommentere forhold rundt saker som er under granskning av Spesialenheten for politisaker. Vi finner det derfor ikke naturlig å kommentere Nettavisens meningsmåling, opplyser seniorrådgiver Kåre M. Hansen i en E-post til Nettavisen.

Hvordan er din tillit til norsk politi? Si din mening i kommentarfeltet under!Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere