NA24.no

Færre i gjeldstrøbbel

Sist oppdatert:
2500 færre er svartelistet med betalingsanmerkninger enn i juli. Folk med betalingsproblemer bes om å sette på bremsene før jul.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nordmenn har 350 millioner mindre i ubetalte regninger nå enn for fire måneder siden, viser tall fra CreditInform.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er flott at mange har betalt seg ut av et økonomisk uføre i høst, men vi vet av erfaring at desember er farlig for mange, sier administrerende direktør Rune Viermyr i kreditthåndteringsselskapet Intrum Justitia i en pressemelding.

En betalingsanmerkning gjør det vanskelig å få lån og kjøpe på kreditt.

Selv om færre sliter med betalingsanmerkninger nå enn tidligere i år, er 162.577 nordmenn registrert som dårlige betalere. Og de skylder til sammen hele 17,6 milliarder kroner.

Menn i 40-årene skylder fem milliarder kroner og er den gruppen som har flest ubetalte regninger.

Unngå kreditt
- Det beste rådet vi kan gi er at folk setter på bremsene i desember og ikke lar kredittkortene gå varme. Det er fort gjort å bli revet med i kjøperushet før jul.

Flat-TV er blitt kåret av elektronikkbransjen til en av årets store julegaveslagere. Slike kostbare julegaver kan svi.

- Å kjøpe en flat-TV til 15.000-20.000 kroner på kreditt er dumt hvis du ikke kan betale den i løpet av seks uker. Renteutgiftene på kredittkort er skyhøye, og på nyåret er det mange andre regninger som må betales, sier Viermyr.

For i årets tre første måneder strømmer det inn med regninger. Mange skal betale forsikringspremier og årsavgifter på nyåret.

- Alt dette kommer på toppen av de faste utgiftene og en strømregning som trolig vil bli større enn normalt.

God desemberlønn
- Regninger som ikke betales i desember kan bli tunge å dra med seg inn i det nye året, sier Intrum Justitia-direktøren.

Han oppfordrer alle som skylder penger til å kvitte seg med problemet før nyttår.

- Det er kun to ganger i året vi får en pen ekstra slump penger utbetalt. Det er feriepengene i juni og desemberlønnen med halv skatt. Bruk denne muligheten til å betale gjeld, oppfordrer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere