NA24.no

Færre jobbkutt i USA

Arbeidsledighet, sysselsetting, jobbkø, USA
Arbeidsledighet, sysselsetting, jobbkø, USA Foto: MARK RALSTON (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det forsvant færre jobber i oktober enn i september.

Sysselsettingen innen privat sektor falt med 203.000 i oktober. Det viser ADP-rapporten som kom onsdag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed fortsetter trenden der privat næringsliv forsetter å kutte stillinger. Økonomene forventet på forhånd at sysselsettingen ville falle med 198.000 i oktober, det viser medianen av forventningene som Bloomberg har hentet inn.

Fordelt på sektorer viser utviklingen at det er størst sysselsettingsfall innen vareproduserende virksomheter. Innen denne sektoren forsvant 117.000 jobber, mens det forsvant 86.000 stillinger innen tjenestesektoren.

Det er fortsatt hos de mindre selskapene at jobbkuttene er størst. I små bedrifter forsvant det 75.000 stillinger. Samme antall forsvant fra mellomstore bedrifter, mens hos de store bedriftene ble antallet redusert med 53.000.

- Oktober var den syvende sammenhengende månedene der nedgangen i sysselsettingen var lavere enn den foregående måneden. Uansett, til tross for nylige indikatorer at den overordnede økonomiske aktiviteten stabiliseres, vil sysselsettingen, som vanligvis følger overordnet økonomisk aktivitet, trolig falle for minst et par måneder til, kommenterer styreleder Joel Prakken i Macroeconomic Advisers i en pressemelding.

ADP-rapporten viser kun utviklingen blant et utvalg amerikanske bedrifter, og er ikke like nøyaktig som myndighetenes egne undersøkelser. Likevel benyttes den som en indikator på hvordan sysselsettingen i hele USA utviklet seg.

Fredag kommer den offisielle arbeidsmarkedsundersøkelsen fra de amerikanske myndighetene. Den rapporten er ventet å vise et fall i sysselsettingen utenom jordbruket på 175.000 i oktober. Samtidig venter økonomene at ledigheten vil stige til 9,9 prosent fra 9,8 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere