NA24.no

Foto: SCANPIX

Færre snille onkler i tøffe tider

Sist oppdatert:
Start, Brann og Glimt har alle fått bankhjelp. Flere klubber sliter med pengetrøbbel.

(NA24 KOMMENTAR): Torsdag kveld måtte Starts største kreditor, hovedsponsoren inn med 20 millioner for å berge sørlendingene fra konkurs. Ut forsvinner Start-gründerne Erik Solér og Ernst Ravnaas.

NA24 - din næringslivsavis

Unngå nedrykk med 60 mill.
At en bank, Sparebanken Sør i dette tilfellet, trår til for å redde en skakkjørt norsk fotballklubb, er ikke enestående. Det har skjedd blant annet i Bergen (Handelsbanken i 2002), i Bodø (Nordlandsbanken i år etter år) og på Raufoss (Totens Sparebank).

For det koster å henge med i medaljekampen. Å unngå nedrykk er heller ikke gratis.

- For å kjempe i toppen av eliteserien over tid trenger man et inntektsgrunnlag på vel 100 millioner. For å være sikker på å holde plassen bør klubben få inn rundt 60 millioner, sa økonomiprofessor Arild Hervik fra Høgskolen i Molde til NA24 for ett år siden.

Og dess flere som satser høyt, jo dyrere blir også de dårligste plassene i eliteserien.

Spennende vinter og vår
Rosenborg, Brann, Viking, Vålerenga og Lillestrøm har alle etablert seg med over 100 millioner i omsetning. Pengene har riktignok ikke gitt voldsomt med sportslig suksess i den atypiske 2008-sesongen, der de mindre ressurssterke lagene Stabæk, Tromsø og Glimt ligger blant de fire beste.

Og mens LSK har varslet milliontap på grunn av de dårlige resultatene, trenger Vålerenga nå 12 friske emisjonsmillioner. Lyn har etter mye om og men samlet inn noen millioner og solgt to spillere. Nå fortsetter de jakten på Brynestads erstattere. Samtidig trenger også Fredrikstad påfyll i kassen, mens både Molde og Strømsgodset gikk på tosifrede millionsmeller i fjor.

Og hva med Tromsø og Glimt, som begge har slitt med underskudd i årevis, og som ikke har aksjeselskaper å støtte seg til? Fotball-Norge går en spennende vinter og vår i møte.

Vi kan få se flere redningsaksjoner à la den i Kristiansand. For pengene til de rike onklene sitter langt inne i tøffe tider. Lekepengene, de som kan kastes bort, ligger dypere i lommene.

Vil kjøpe spillere, ikke drifte
Det har ikke minst Lyn fått merke etter at klubbeier Atle Brynestad havnet i pengeskvis og gikk lei av å betale regningene.

Investorene har for lengst innsett at penger som går inn i klubbenes aksjeselskaper neppe kommer i retur. Da er det mer interessant for de rike onklene å skyte inn penger til spillerkjøp og dermed sikre seg spillerrettigheter som kan videreselges. Det gir større muligheter for avkastning når en stjernespiller av og til selges utenlands.

Branns Hardball var tidlig ute, men Start, Fredrikstad, Molde, Lillestrøm og Strømsgodset har alle sikret seg rike onkler til spillerkjøpene.

Kun 78.000 i pluss i fjor
En av dem som nå forsvinner ut at aksjeselskapet til Start, Kurt Mosvold og Club 21 AS, sier at han nok er med videre som spillerinvestor. Penger til drift av laget vil han ikke skyte inn. Flere ballinvestorer tenker nok i samme baner, og slik sett kan det komme til en skikkelig vårrengjøring i fotballklubbenes regnskaper.

Før seriestart advarte fotballpresident og tidligere bankmann Sondre Kåfjord klubbene i et intervju med NA24:

- Jeg skulle ønske overskuddet samlet sett ble noe høyere enn i fjor. Mitt budskap er: legg av litt i gode tider.

Han blir neppe hørt. Selv om omsetningen i eliteserien steg med 30 prosent i fjor, ble driftsoverskuddet kun magre 78.000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere