NA24.no

Første boligfall på fem år

Sist oppdatert:
God nyhet til deg som jakter på brukt borettslagsbolig.

Tall fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) viser at prisene på borettslag har falt med 1,1 prosent fra andre til tredje kvartal. Det siste året har det vært en oppgang på 12,1 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

- Etter en lang periode med sterk vekst i boligprisene, har det skjedd en utflating de siste månedene. Det er faktisk første gang på nesten fem år at vi har registrert en prisnedgang fra et kvartal til det neste, sier seniorrådgiver Dag Rune Arntsen i NBBL i en pressemelding.

Blandet bilde
Men når man ser på regionene, har det imidlertid vært prisoppgang flere steder. Størst var den på Vestlandet utenom Bergen og Stavanger med 4,9 prosent. Nest høyest var prisoppgangen i Akershus med 3 prosent.

Både Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø hadde en prisnedgang på mellom 0,5 og 2 prosent.

I det siste året har det vært sterk prisvekst over hele landet. Størst var den i Nord-Norge utenom Tromsø med 23 prosent, mens den var lavest i Trondheim med 8 prosent, melder NBBL i en pressemelding.

NBBL er ikke overrasket over at den kraftige prisveksten på boliger har bremset opp. Dette skyldes både renteoppgangen og at et høyt antall boliger er lagt ut for salg – både brukte og nye.

- Ikke starten på lengre fall
- Vi hadde likevel ikke forventet en faktisk prisnedgang i høst, men NBBL har liten tro på at dette er starten på en lengre periode med fall i boligprisene. Det faktum at norsk økonomi er preget av høy økonomisk vekst, svært høy sysselsetting og høy folketilvekst gjør at det er liten grunn til å spå et prisfall på boliger over lengre tid. Men dersom Norges Bank fortsetter sine renteoppganger utover vinteren kan det føre til en kortsiktig korreksjon i boligmarkedet, antar Dag Rune Arntsen.

Uendret omsetning. Det ble omsatt cirka 5.000 borettslagsboliger i 3. kvartal, og det er kun én prosent færre enn i 3. kvartal 2006. Til tross for stagnasjonen i prisveksten har omsetningstallet holdt seg oppe, og tallene avspeiler høy aktivitet i boligmarkedet, ifølge NBBL.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere