NA24.no

Første sak etter Giskes «redningsaksjon»

Foto: Nina Schage (NA24)
Staten og norske banker kan gå på et enda større tap.

De nye kapitalkravene for banker og finansinstitusjoner førte til at regjeringen, næringsminister Trond Giske og resten av regjeringen valgte å ta mellomfinansieringen for norske eksportbedrifter i egne hender. Dermed ble delvis privateide Eksportfinans kastet inn i en krise, og selskapet styrer i mot en nedleggelse.

Krisen i Eksportfinans førte til at ratingbyrået Moody's nedgraderte gjelden til Eksportfinans fra trippel A til en søppelvurdering. Konsekvensen av dette er at en rekke av investorene av gjelden til Eksportfinans, som flere nordiske banker og asiatiske investorer, måtte selge ut sine obligasjoner. Det står nemlig i fondenes vedtekter at de ikke kan eie såkalte «junkbonds».

Kjøpere av «søple-gjelden» var i mange tilfeller store amerikanske og internasjonale hedgefond, som spekulerer i «junkbonds». Det er trolig en av disse som nå erklærer at Eksportfinans ikke har overholdt avtalen i sitt japanske obligasjonslån.

Avviser mislighold
Eksportfinans har nemlig mottatt en erklæring om påstått mislighold fra en eier i selskapets japanske obligasjonslån. Juridisk direktør Carine Lindman sier til NA24 at Eksportfinans, basert på innhentede juridiske råd, vil motsette seg erklæringen på det sterkeste.

- Dette gjøres ut fra at det ikke foreligger mislighold og at erklæringen derfor ikke har noen effekt. Ut fra dette vil den mottatte erklæringen om påstått mislighold ikke innebære kryssmislighold under selskapets øvrige finansielle forpliktelser, opplyser selskapet.

Styreleder Geir Bergvoll bekrefter overfor NA24 at det er statens vedtak om å opprette et statlig organ skal overta ordningen med subsidierte fastrentelån (CIRR-lån), den såkalte 108-ordningen, som har fått den amerikanske hedgefondforvalteren til å reagere.

- Vi har fått dette vurdert både overfor japanske og norsk rett, så vi ser ingen grunn til å erklære mislighold, sier Bergvoll til NA24.

Enorme tap
NA24 kjenner til at det snakkes mye om situasjonen som har oppstått med Eksportfinans i internasjonale bankmiljøer. Særlig i det asiatiske investeringsmiljøet har Eksportfinanskrisen vært gjenstand for diskusjon.

Nedgraderingen fra Moody's førte til at disse sikre gjeldpapirene måtte selges ut over natten, noe som ga alt i fra internasjonale sentralbanker og japanske husmødre store tap.

En av de norske som skal ha gått på et tap er storbanken DNB, som også er storeier i Eksportfinans. Den delstatlige banken har en 40 prosents eierandel i Eksportfinans, andre eiere er Nordea Bank med 23,21 prosent, Den norske stat med 15 prosent og Danske Bank med 8,09 prosent. Vinner den amerikanske investoren frem, kan DNB og de andre eierne gå på et enda større tap.

Eksportfinans vil frem til sommeren administrere en overgangsordning med en økt ramme på 30 milliarder kroner, som da vil bli erstattet av en helstatlig eksportfinansieringsordning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere