NA24.no

Fruktig opptur for Bama

Fruktgiganten øker omsetningen, men begynner å kjenne trykket fra økte råvarepriser.

Omsetningen endte på 7.055 millioner kroner i fjor, sammenlignet med 6.411 millioner kroner året før.

NA24 - din næringslivsavis


Rir på frukt trend
Driftsresultatet endte ned 12,4 prosent til 318 millioner kroner sammenlignet med året før. Mye av skylden ligger i økte vare- og lønnskostnader som øker med nesten 568 millioner kroner. Distribusjonskostnadene galopperer også raskere enn omsetningsøkningen og ble 29 prosent dyrere i fjor sammenlignet med 2006.

«En effektivisering av distribusjonen vil være viktige tiltak for å sikre fremtidig vekst», skriver også selskapet i det ferske regnskapet sendt til Brønnøysund.

Resultatet for skattekostnader blir solid med 475 millioner kroner sammenlignet med 376 millioner kroner året før. Fjorårets sterke økning skyldes renteinntekter, og finansinntekter på til sammen 167 millioner kroner, sammenlignet med kun 19 millioner for de samme postene i 2006.

Superlønn til sjefen
Selskapet bevilget i fjor - som året før - et utbytte på 155 millioner kroner. I balansen ligger eiendelene stabilt på rundt to milliarder kroner.

Egenkapitalen bokføres til 485 millioner kroner i regnskapet, og det totale gjeldsbildet øker noe fra 1.549 millioner kroner i 2006, til 1.582 millioner kroner i fjor.

Bama Gruppen har nesten 50 døtre som sender pengene sine inn til konsernet.

Hovedinntektene kommer fra Norge, men konsernet har også et lite bidrag på 123 millioner kroner fra Sverige. Det hadde i fjor 1.730 årsverk, noe som reflekteres i økte lønnskostnader.

Daglig leder Stein Rune Flaen har det fint hos fruktgiganten og cashet inn litt over fem millioner kroner i lønn og andre godtgjørelser i fjor.

Han har også en egen avtale på to års etterlønn ved fratredelse. Det ligger også en bonusavtale basert på en fast del, og en del basert på resultatgraden i selskapet. Han har ikke svart på NA24 henvendelse.

Eierstruktur
Bama Gruppen eies av Norgesgruppen med 46 prosent, Rema 1000 med 20 prosent, og av et selskap som heter AS Banan med 34 prosent.

Banan-selskapet har tre eiere. Den første delen eies av selskapet Halfdan Holme som igjen eies med hovedmajoriteten med 61 prosent av Kristian Nergaard.

Den neste tredjedelen eies av selskapet Bachelor, som igjen eies av Vibeke Nergaard med 41,64 prosent og selskapet Røgjin eid av Anniken Nergaard Jahr og Andreas Jahr med halvparten hver.

Den siste banandelen eies av selskapet Mattis hvor Peder Nergaard eier majoriteten av aksjene med 53 prosent. Resten på 47 prosent eies av selskapet Matka, som igjen eies av familien Sverre, Ellen, og Emilie Nergaard.

Styreformann er Ole Andreas Bachke som har vært i den stolen helt siden 7.august 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere