*Nettavisen* Økonomi.

Frykt fyrer dollaren

Foto: (SHUTTERSTOCK)

Oppgangen blir nedtur og dollaren styrker seg.

14.05.09 10:24

For andre dag på rad styrker dollaren seg torsdag. En euro koster i morgentimene 1,3561 dollar, en svekkelse for euroen på 0,2 prosent, mens en dollar koster 6,5460 kroner. Dette tilsvarer en dollarstyrking på 0,28 prosent.

Følg utviklingen i valutamarkedet her

Hva er så årsaken til oppgangen for dollaren? Det er nemlig ansett som en relativ sikker havn for investorene. Da finanskrisen herjet på sitt verste ble verdens investorer grepet av panikk, og man ville holde sine finanser innenfor kjent territorium.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Frykt...
Amerikanske statsobligasjoner ble sett på som det aller tryggeste, og andre mer eksotiske verdipapirer ble solgt til fordel for slike plasseringer. Men når markedet igjen viser tegn til bedring tør investorene bevege seg ut i litt mer risikofylt territorium, som for eksempel europeiske aksjer eller råvarekontrakter.

Oljeprisen har steget cirka 28 prosent de siste tre månedene, mens børsen i Jakarta har steget 34 prosent i samme tidsrom. En børs som er svært følsom på investorenes risikoønske er også Oslo Børs, som har steget 14 prosent i de siste tre månedene.

... og grådighet
Når grådigheten, ønske om avkastning, stiger mer enn frykten for å tape penger er det nettopp eksotiske investeringer som vinner på det. Da øker etterspørselen etter risikofylte investeringer, som å plassere penger på Oslo Børs eller Jakarta-børsen, eller kanskje i oljen.

Da er det ikke like attraktivt å sitte i amerikanske statsobligasjoner som nesten ikke gir noe avkastning overhodet.

Rente
Euroen har de siste årene seilt opp som en utfordrer til den amerikanske dollarens enerådende posisjon som ankervaluta i verden. Men investorene har blitt mer usikre på euroen i krisetider. Torsdag er det ventet signaler fra den europeiske sentralbanken om at de vil ta ukonvensjonelle grep for å trekke ned lånekostnaden.

IMF var onsdag ute og mente de europeiske styresmaktene burde skaffe seg en oversikt over tilstanden blant de europeiske bankene, samt at investorene føler amerikanerne gjør mer for å dra sine finansinstitusjoner ut av uføret enn det de europeiske styresmaktene gjør. Dette har også vært med på å senke tilliten noe til euroen, og til europeiske investeringer.

Hjelper eksportnæringen
En svak norsk krone, som følge av at aktørene i markedet ikke vil ta risikoen ved å sitte med noe så eksotisk som norske verdipapir, er en fordel for norske eksportbedrifter. StatoilHydro, som selger sin olje i dollar men har utgifter i norske kroner, eller Elkem som har samme tilstand, opplever bedre marginer når dollaren styrker seg på bekostning av norske kroner.

Men likeledes er det negativt for eksempel handelsbedrifter som importerer varer fra utlandet. En svak korne gjør at deres kjøpekraft ute på markedet blir svekket –de må hoste opp mer norske kroner for varene. Dette vil igjen påvirke prisingen de tar i det norske markedet. Noe tas over lavere marginer, men mye blir skyflet over på kundene som må betale mer.

HTML EMBED

Følg kronekursen

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.