NA24.no

Frykt sender gull mot nye høyder

Sist oppdatert:
Et stup i aksjemarkedet sender gullprisen mot gamle rekorder.

Risikoaversjon hos investorene gjør at de søker trygge havner som gull og dollar. Det går ut over aksjemarkedene som faller bratt.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Spotprisen på gull stiger til over 965 dollar per unse, mens fremtidskontrakten blir løftet til over 970 dollar per unse. For litt over ett år siden nådde gullprisen 1.003 dollar per unse.

Tror på 1.000
- Jeg tror 1.000 dollar ligger i kortene her bare gitt hvor sterk trenden har vært. Den sterke etterspørsel etter gull er en refleksjon av hvor bekymret investorene blir av den pågående volatiliteten i kapitalmarkedet som de blir av finanskrisen, kommenterer direktør Brian Hicks i U.S. Global Investors Global Resources Fund.

Reuters melder at den russiske sentralbanken har signalisert planer om å fortsette gullkjøpene for å bygge opp en reserve. De har allerede startet kjøpene og planlegger å fortsette å kjøpe gull i 2009.

DISKUTÈR HER:Tror du gullprisen skal videre opp?

Aksjene stuper
Fornyet uro rundt den økonomiske tilstanden i verden og USA slår også uheldig ut i oljemarkedet. Ved råvarebørsen i London faller frontkontraktene på nordsjøolje 3,80 prosent til 41,65 dollar per fat. På børsene i New York faller de tre toneangivende aksjeindeksene mellom 3,3 og 3,9 prosent.

Den kjente Dow Jones-indeksen er på vei ned under 7.500-poeng, og har kort igjen til bunnen som ble nådd rett i forkant av årsskiftet. Nasdaq-indeksen har falt til under 1.500 poeng igjen, mens S&P 500-indeksen er under 800 poeng.

Der skjer etter en rekke dårlige nyheter. De amerikanske børsene avslutter dessuten en langhelg tirsdag. Mandag hold børsene stengt på grunn av feiringen av Presidents Day.

Les mer: - Det er et fravær av gode nyheter

I Europa er det også en bred nedtur som råder. På Oslo Børs faller hovedindeksen til 224,93 poeng. En nedgang på 2,55 prosent. De sammenlignbare børsene i Storbritannia, Tyskland og Frankrike faller mellom 3 og 3,5 prosent. I Sverige faller Stockholmsbørsen 4,10 prosent.

Verst er det i Russland der RTS-børsen blir sendt ned over 9 prosent.

En rekke rekorder
- Gull beveger på seg nå som siste fase av krisen ser ut til å ha startet, sier Martine Hennecke i Tyche Group til Marketwatch.

Normalt pleier gullprisen og dollarkursen å trekke i motsatt retning. Slik er ikke tilfellet nå. I søken etter trygge havner tyr investorene også til den amerikanske valutaen. En dollar koster 7,05 kroner, og representerer en oppgang på over 2 prosent. En dollar koster samtidig 0,794 euro, og det er årets høyeste kurs.

Les mer: - Kjøp dollar

Den sterke dollaren gjør at gullprisen koster 6.803 kroner per unse. Det er godt over nivået da gullprisen nådde over 1.000 dollar per unse i mars i fjor. Da lå gullprisen på 5.100 til 5.200 kroner per unse.

Omregnet i flere andre valutaer er det også ny rekord for gullprisen. Det gjelder også i den europeiske valutaen euro.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere