Frykt sender kronen i bakken

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Kan være duket for ny runde i finanskrisen.

25.06.13 09:05

Mandag falt Oslo Børs med hele 2,81 prosent til 457,98 poeng. Wall Street fulgte etter med fall på mellom 1-2 prosent og tirsdag morgen var Shanghai-børsen med mer enn fem prosent, før den tok inn en del.

Etter det kraftige fallet mandag åpner hovedindeksen på Oslo Børs opp vel 1 prosent tirsdag morgen, men markedet er nervøst.

I takt med uroen har oljeprisen og kronen svekket seg. I tillegg senket Norges Bank rentebanen mer enn ventet og man må helt tilbake til desember 2010 for å finne en like svak krone mot euro.

Spår kronehopp
Men dette kan dog være et forbigående fenomen.

- Vårt hovedsyn er at de siste dagenes kronesvekkelse har vært overdreven og at vi vil få en snarlig korreksjon. Selv om norsk økonomi går tregere, oljeprisen faller noe og Norges Bank potensielt kutter renten i september, er de fundamentale forholdene knyttet til norsk økonomi betydelig bedre enn i de fleste andre industriland. Den norske kronen burde derfor være relativt attraktiv, skriver Camilla Viland hos DnB Markets.

De ser for seg at kronen skal ligge på 7,7 mot euro, mot 8,02 tirsdag morgen. For de som skal på ferie i euroland i sommer er dette selvfølgelig dårlig nytt, mens det for arbeidsgiverne til de som jobber i norsk eksportindustri er en kjærkommen utvikling.

- En usikkerhetsfaktoren knyttet til dette anslaget er nettopp den uroen vi ser i finansmarkedene om dagen. Kronen er en perifer valuta med relativt lite likviditet. Utenlandske investorer selger seg derfor ofte ut av kronen i mer urolige tider. Da det i slike perioder kan bli «trangt i havnen», kan bevegelser gjerne blir større enn man på forhånd hadde ventet. Utviklingen i markedssentimentet blir derfor en viktig faktor å følge med på i forhold til kronen fremover, melder Viland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Dnb Nor

Det er to hovedårsaker til at frykten nå sprer seg i markedet.

Den ene er knyttet til de som frykter at man nå er på vei inn i tredje akt av finanskrisen.

Gir ikke likviditet
Den første var at finanskjempen Lehman Brothers gikk under i USA, den andre var gjeldskrisen i Europa og runde tre er altså en ny krise i Kina.

Frykten rundt Kina går på om landet skal komme i en alvorlig kredittskvis, noe som de siste dagene har ført til panikk i renten bankene må betale for å låne penger av hverandre. Interbankrenten steg videre mandg og myndighetene ser så langt ut til å ønske at bankene rydder opp i sitt eget rot, fremfor å gi dem økt likviditet.

- Kinesiske myndigheter ønsker å dempe kredittveksten i landet og ønsker derfor ikke å bistå med likviditet for å hjelpe banker med finansieringsproblemer. Frykt for at en kredittskvis vil dempe aktiviteten i verdens ledende vekstdriver preger markedene, mener VIland.

Skulle den kinesiske økonomien komme i et skikkelig uføre vil dette gi ringvirkninger over hele kloden, da det som nå er verdens nest største økonomi har vært den viktigste motoren for den globale økonomiske utviklingen de siste årene.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities skriver ien kronikk i Dagens Næringsliv at Kina har klare bobletendenser, og at han frykter for Norges velstandsutvikling.

- Kina har en enorm kredittvekst og det er klare bobletendenser i økonomien. Sprekker boblen, faller etterspørselen i kinesisk økonomi, og etterspørselen etter olje vil da falle.

Ringholm peker på at et kraftig oljeprisfall vil kunne frata oljenasjonen Norge plassen som annerledeslandet.

- Norges gunstige situasjon kan fort gå over til å bli historie

Trapper ned likviditet
Noen som derimot har gitt og gir bankene enorme mengder likviditet er den amerikanske sentralbanken. Månedlig kjøper denne verdipapirer for 85 milliarder dollar, i tillegg til at det gis gass med både rentepedal og annet utstyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nå er det imidlertid signaler om at sentralbanken kan komme til å starte nedtrappingen av disse kjøpene, som har tvunget ned renten på rentepapirer og dermed sluset penger inn til aksjemarkedet. I takt med de omfattende støttetiltakene har børsene steget, og en mulig nedtrapping sees derfor på som dårlig nytt for investorene.

Trym Riksen, investeringsdirektør i DnB Markets, skriver i sin Netavisen NA24-blogg at sentralbankenes tiltak får karakterene bestått i teori og under forventning i praksis.

Les hele bloggen her: Sentralbankenes karakterkort

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.