*Nettavisen* Økonomi.

Frykt senker oljen

Oljen fortsetter å rase i pris.

10.08.07 21:31

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den siste tiden har prisen på det svarte gullet fulgt med børsene nedover. Selv om prisen holder seg på historisk høye nivåer faller den til det svakeste nivået på flere uker på råvarebørsen i New York. Årsaken til dagens fall tillegges at en svekkelse i den globale økonomien vil føre til mindre etterspørsel, og dermed et lavere prispress.

NA24 - din næringslivsavis

Bensinforbruket, som normalt har toppen i sommerhalvåret, har nå falt tre uker på rad i USA. Mye av dette kan tilskrives rekordhøye bensinpriser samt at mer energieffektive kjøretøy har fått en revolusjon i landet. Men fremtidsutsiktene for oljen styrkes ikke av at bolig- og kredittmarkedet har fått seg en smell den siste tiden. Etterspørselen etter bensin har i snitt de fire siste ukene vært 0,8 prosent høyere enn på samme tid i fjor, som er rundt halvparten av den normale veksten.

Spytter ut milliarder
- Hvor er insentivet til å kjøpe opp markedet dersom du har slutten på kjøresesongen og bekymringer rundt forretningsinvesteringer og vekst? Alt dette er nedsiderisiko for råvarer og for oljen, sier en økonom, ifølge Bloomberg.

Torsdag pumpet den europeiske sentralbanken ut svimlende 94,8 milliarder euro, eller 754,2 milliarder kroner, for å sikre likviditeten i markedet.

Denne fredag ser sentralbanken seg nødt til å sprøyte inn ytterligere 61 milliarder euro i omløp. Sentralbankene i Japan og Australia har pumpet inn rundt 12,5 milliarder dollar. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, injiserer 19 milliarder dollar i markedet.

Tiltakene er et ledd for å hjelpe likviditetstørken i markedet. Men det virker som at det har fått en motsatt effekt ettersom både aksje- og råvareprisene har falt.

Ekstremt eksponert
- Olje, energimarkedene og råvarehandelen generelt er ekstremt eksponert mot økende likviditetsbekymringer. Dersom likviditet er nødvendig kan aktørene hurtig forsøke å komme seg ut av posisjoner, sier økonomen.

I en undersøkelse foretatt av Bloomberg News kommer det frem at 23, eller 59 prosent, av 39 analytikere tror at oljeprisen vil falle neste uke.

Frontkontrakten på WTI-oljen handles for 70,69 dollar, som er en nedgang på 1,3 prosent.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.