NA24.no

Frykten for strømsjokket

Sist oppdatert:
2006 har vekslet mellom drøm og mareritt for norske strømkunder.

Les NA24 på mobil

Strømsjokk, strømkrise, strømkupp, strømstup... Frykt for skyhøye strømpriser og gleden over positive prisstup på slutten av året har i stor grad preget nyhetsbildet i energisektoren i 2006.

NA24 - din næringslivsavis

I 2006 har vi opplevde noen av de største svigningene i kraftmarkedet siden dereguleringen i 1996. Mangel på regn og overskudd av regn har før til prissvigninger markedet ikke har sett siden strømkrisen i 2002.

Kraftanalytiker Magnus Smistad i Bergen Energi trekker frem ekstremværet og overskuddet av CO2-kvoter som de to viktigste hendelsene i 2006.

- Fra lite nedbør og tørt til vått og varmt vær har ført til ganske store svingninger i kraftprisene. I tillegg har den overraskende nyheten om det store overskuddet av CO2-kvoter vært de to viktigste hendelsene vi har sett i kraftåret 2006, sier Smistad.

Strømåret 2006
NA24 gir deg månedsoversikt over hvordan strømåret 2006 utviklet seg.

I januar steg strømprisene som følge av lave temperaturer, høyere etterspørsel og svakere magasinsituasjon i tillegg til at prisene i kraftmarkedet på kontinentet steg.

Da februar kom, steg kull og CO2-prisene på grunn av stor etterspørsel i Europa. Vannmangel og høye priser i gass-, olje-, kull- og CO2-markedet bidro til en oppgang på kraftbørsen Nord Pool.

I starten av mars måned lå temperaturene i snitt 5 grader lavere enn normalt. Underskuddet i vannreservoarene kom hovedsakelig av mangel på snø i de norske fjellene.

I april steg oljeprisene på grunn av geopolitisk ustabilitet. Gassprisene i Europa kom tilbake på et toppnivå og holdt marginalkostnadene for gass godt over marginalkostnadene for kullkraft. Et betydelig underskudd i vannmagasinene førte til et stort importbehov som fortsatte en stund fremover.

Lekkasjer
I uken 17, siste uken av april, så vi den mest dramatiske prisendringen i kraftmarkedet noensinne. Fallet skyldtes informasjonslekkasje i forkant av publiseringen av landspesifikke data på faktiske CO2-utslipp.

Samtlige land som lekket informasjon, oppgav lavere utslipp i 2005 enn tidligere forventet av markedet. Dette endret den fundamentale situasjonen i CO2-markedet dramatisk, siden det forventede underskuddet ble betraktelig redusert.

Ettersom prisen på CO2-sertifikater har utgjort mer enn 50 prosent av marginalkostnaden for kullproduksjon, førte fallet i CO2-markedet til dramatisk reduserte produksjonskostnaden over hele Europa. Dette medførte igjen en nedgang på rundt 15 prosent på årskontrakten for kraft.

Høye temperaturer i begynnelsen av mai fikk fart på snøsmeltingen noe som førte til lavere spotpriser. Hydrobalanse ble imidlertid dårligere utover måneden og prisen trakk derfor oppover.

I tillegg klarte EU å publisere CO2-utslippdata for 2005 tre dager før tiden ved en feiltakelse. Dette førte til at prisen på desember 2006 sertifikatene falt kraftig.

I juni kom imidlertid CO2-prisene opp sammen med kullprisen. Siden mesteparten av snøen i fjellene allerede var smeltet på dette tidspunktet begynte tilsiget drastisk å minke.

Air-condition trakk strømprisen
I de hete sommerukene i juli ble vannsituasjonen i magasinene både i Norge og Sverige stadig verre. I tillegg til denne svekkede situasjonen, økte kostnadene for produksjon av termisk energi både i Nord Pool området og kontinental Europa. Oljeprisen lå på et rekordhøyt nivå, kull og gass lå svært høyt samt at CO2 prisene steg mye til tross av forventet overskudd på utslippskvoter.

Den pågående varmebølgen i Nord- og Vest-Europa førte til økt etterspørsel etter air-condition, og dermed ble spot og forward-prisene presset opp i kontinental Europa. I tillegg førte et ekstremt lavt vannnivå på Rhinen til økte fraktkostnader for kull fra ARA til kraftverk rundt om i Tyskland.

Strømtoppen
Spot- og forwardprisene i det nordiske markedet klatret i starten av august på grunn synkende vannstand i magasinene. I tillegg var det en rekke problemer ved flere svenske atomkraftverk.

Tre svenske atomreaktorer ble stengt ned etter systemsvikt denne måneden noe som førte til økt produksjon av vannkraft. Produksjonen av vannkraften tærte på allerede pressede magasiner. I tilegg toppet oljeprisen seg i begynnelsen av august, samt at kullprisene steg i slutten av måneden. Alle disse faktorene bidro til strømpristoppen mandag 28. august hvor strømprisen lå på hele 64,67 øre per kWh.

Til tross for at regnet kom i september, var situasjonen svært anstrengt. I tillegg til at vannmagasinene var tappet til bristepunktet og mangelen på kraft var oppe i rundt 35 TWh, slet svenskene fortsatt med atomkraftverkene sine, noe som i sin tur bidro til å holde de høye prisene.

Kjernekraftmyndighetene i Sverige gav i starten av oktober tillatelse til å starte opp to av de svenske kjernekraftverkene. Dette hjalp en del på kraftbalansen, men fortsatt var mangelen stor.

Temperaturene lå fortsatt langt over normalene denne måneden både i Skandinavia og på kontinentet. Mildværet holdt forbruket nede og fallende olje-, gass- og kullpriser bidro til å senke prisene både i spot- og terminmarkedet. Som følge av mer regn ble også den hydroligiske balansen en smule bedre.

I november var det duket for store forbedringer. Det milde og regnfulle været fortsatte og førte til en formidabel forbedring av den hydroligiske balansen. I slutten av november var temperaturene 5-7 grader over normalen i hele Skandinavia.

I månedsskriftet november/ desember opplevde vi at temperaturene økte sammenhengende i fire uker i strekk, i motsetning til det som er vanlig. Prisene falt og lå i samme prissjiktet som vi hadde i fjor.

Her kan du lese noen av sakene som NA24 har skrevet om strømkaoset i 2006.

5. desember
Ja, vi elsker dyr strøm!

30. november
Nordmenn tenker miljø

29. november
Dyrere strøm i Midt-Norge

24. november
Strømselskapene drar inn

23. november
Avlyser kraftkrisen

22. november
Regnet drypper på deg

20. november
Strømkundene mer trofaste
Nå har strømprisene økt

16. november
Versting krever millioner
Spår kraftkrise i vest

14. november
Oslo kjøper strøm

10. november
Prisstup for strøm

8. november
Ingen strømprisøkning i Midt-Norge
- Staten må ta strømregningen

3. november
Strømgigant havarerte

1. november
Tjente fett på strøm
Mer strøm fra utlandet

27. oktober
Her er den nye strøm-sjefen
Strømprisene vipper
Norge kjøper mer kraft

25. oktober
De ukjente CO2-bombene

23. oktober
Dyreste strøm på ti år

20. oktober
Redd for strømprisen
Vi bruker mer strøm

12. oktober
Strømkrisen bare litt avblåst

11. oktober
Vi bruker mindre strøm

10. oktober
Putt pengene dine i strøm

13. september
Vi bruker mindre strøm
Lager mindre strøm

6. september
Gullpenger fra strøm

5. september
Regnet drypper ikke på deg

31. august
Strømprisen faller med regnet
Nest dyrest på ti år
- Enoksen har sviktet
Strømsjokk ga slunken kasse
128 mill. strømmet inn
Få bytter strømleverandør
- Forby strømeksport
- Visste at strømkrisen ville komme

30. august
Norges billigste strøm
Forbrukerombud refser Hafslund

29. august
Gladmelding: Endelig regn
Casher inn millioner på strømkrisen
Vil tøyle Statkraft
Hydros strømkupp
Krever momsfritak for strøm
- Tjener ikke på høye strømpriser
Tjener fett på dyr strøm

28. august
- Tjener ikke på høye strømpriser
Dyrere strøm i Europa
- Trenger regn i tre måneder
Her får du strøm til spottpris
Strømmen går til Sverige
Kraftsosialister i forbrukerforkledning

27. august
Vedhamstring mot dyr strøm

26. august
Spår prisfall på strøm

25. august
Utålmodige vindkraftutbyggere
Ny strømpris-topp
Strøm-grafen du ikke vil se
Gir strømstøtte fra mandag
Strømsjokk i nord og vest

24. august
Billig ved mot rekorddyr strøm
Vann-verk i Norge
Dyr strøm kan presse renten

23. august
Dropper fastpris på strøm
Stopper fastpris på strøm
- Strømkrisen er overdrevet
Frykter 2 kr. per kWh

22. august
Strøm ga Oslo 855 mill.
Enda dyrere strøm

20. august
Krever fradrag for strøm
Tjener fett på dyr strøm

18. august
Derfor får du strømsjokk
Kraftig dårlige forslag
Ordførere vil ha momsfritak i sør
Nordlendingene slipper el-moms

Tidligere
- Slå av lyset!
Hurra for dyr strøm!
Rekorddyr strøm sender folk på dør
Strømsjokk på vei

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere