NA24.no

(scanpix)

Frykten griper Asia

Uroen i USA skremmer asiatiske investorer.

Følg de utenlandske børsene her

Bekymringer for det amerikanske markedet sørger for at Asia fortsetter børsraset. Særlig eksportører og finanshus får unngjelde.

NA24 - din næringslivsavis

Morgan Stanleys Asia-indeks detter 1,3 prosent til 150,81 poeng.

Nikkei 225-indeksen i Japan faller 0,8 prosent til 16.849,32 poeng. Dette er riktignok ikke så ille i forhold til de andre markedene i regionen. Med unntak av Kina faller alle over én prosent. CSI 300 i Kina stiger derimot 1,6 prosent til ny rekord.

Eksportskred
De japanske videospilleksportørene Sony og Nintendo detter henholdsvis 3,3 og 1,4 prosent. Digitalkameraprodusenten Canon faller 2,6 prosent.

- Markedsbekymringen har spredd seg til den bredere amerikanske økonomien fra subprimeproblemet, og investorer revaluerer sitt optimistiske syn på eksportøraksjer, sa Hiroshi Chano, forvalter ved Yasuda Asset Management i Tokyo, til Bloomberg News.

I tillegg plages de japanske eksportørene av sterkere yen. Toyota, verdens største bilprodusent, er en av de få storeksportørene som stiger. Aksjen er opp 1,6 prosent etter å ha kommet med sterke kvartalstall etter børsslutt fredag.

Finansras
Finansaksjer har en ny dårlig dag. Også disse preges av det amerikanske kredittmarkedet.

Australias største meglerhus, Macquarie, tryner 7,2 prosent. Finanshuset sa forrige uke at de kan komme til å miste opptil en fjerdedel av midlene i noen av fondene. Mizuho, Japans tredje største långiver, faller 4,7 prosent og har dermed rast 20 prosent på åtte børsdager. Singapores største bank, DBS, detter fem prosent. Forrige uke uttalte banken at den hadde diverse eksponeringer til amerikanske subprime huslån.

Råvarefall
Råvareprisene detter også, og med dem råvareaksjene. Den viktigste metallindeksen på råvarebørsen i London falt 2,3 prosent på fredag. Nordsjøoljen hadde også et fall forrige uke. Verdens største gruveselskap, BHP, detter 2,8 prosent. BHP er også Australias største oljeprodusent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere