*Nettavisen* Økonomi.

Frykten har blitt grådighet

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Høsten har gått over all forventning i det norske aksjemarkedet.

02.11.09 13:43

- Nervøsiteten i september er snudd til optimisme i oktober, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Han viser til at 2009 er et «kjøpsår» uten sammenligning. Allerede i september i fjor begynte norske privatkunder å gå motkonjunkturs. I september tok enkelte gevinster og tallene viste at kundene nettosolgte. Tall fra Oslo Børs viser at hovedindeksen har steget rundt ti prosent i løpet av de to høstmånedene september og oktober. Dette er normalt to måneder som ikke er like sterke.

- Foran resultatsesongen hersket det spenning og usikkerhet, og privatpersoner nettosolgte aksjer i september. Denne usikkerheten er nå erstattet med optimisme og tro på fremtiden. Totalt nettokjøpte privatpersoner aksjer for 771 millioner i oktober. Dette er det høyeste nettokjøpet blant privatpersoner i 2009, skriver Skar i en pressemelding.

Økt aktivitet
Hos Oslo Børs merker de også at optimismen og risikoviljen har økt de siste månedene.

- I snitt ble det omsatt for 7,9 milliarder kroner hver dag i aksjemarkedet, som innebærer en dobling av omsetningen de siste tre månedene. Generelt større optimisme og mye friske penger i markedet forklarer mye av aktivitetsøkningen, skriver pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs i en pressemelding.

I sin månedlige oppdatering skriver Olsen at Oslo Børs skilte seg positivt ut i forhold til flere av de øvrige europeiske børsene. Hovedindeksen på Oslo Børs steg 2,4 prosent i oktober, mens DAX-indeksen i Frankfurt falt fire prosent. I London falt børsen 1,5 prosent.

Les mer: Trist slutt på positiv måned

Høstfest
- Vi har vært vitne til en positiv utvikling også internasjonalt i høst, men få børser kan vise til like sterk oppgang som Oslo Børs. En oljeprisøkning på 10 prosent forklarer mye av forskjellen. Det er også verdt å minne om at Oslo Børs, mye på grunn av kraftig nedgang i råvarepriser, falt dypere enn de fleste andre børser under finanskrisen. Nå ser vi en motsatt effekt. Økt aktivitet fra utenlandske investorer, høyere omsetning og mye friske penger på vei inn i markedet har bidratt til høstfesten på Oslo Børs, skriver Olsen.

I oktober gikk selskapene Golar LNG Energy og FLEX LNG på børs. De ble notert på Oslo Axess. Samtidig forsvant Norman fra notering på Oslo Børs.

- Det har vært en underliggende optimisme i børsmarkedene etter sommeren, som i stor grad har vært basert på positive signaler om verdensøkonomiens utvikling og oppløftende nyheter fra mange selskaper. Den siste tiden har flere imidlertid stilt spørsmål ved om utviklingen er bærekraftig eller om den fortsatt i stor grad er avhengig av kunstig stimuli som kapitaltilførsel og låneopptak. Med tanke på at Oslo Børs har løftet seg 46 prosent hittil i år, bør man uansett ikke bli overrasket dersom markedsutviklingen blir litt urolig mot slutten av året, skriver Olsen.

Ekspertene er i tvil hvor utviklingen skal de neste ukene, men er likevel positive på sikt.

Les mer: Spår julefest i aksjemarkedet

Igjen størst
DnB Nor var igjen største meglerhus på Oslo Børs med 8,98 prosent av omsetningen. Dermed befester de tronen som det største meglerhuset så langt i 2009. I årets ti første måneder har DnB Nor 8,83 prosent av omsetningen.

Neste på listen er SEB Enskilda som hadde 8,30 prosent av omsetningen på Oslo Børs i oktober. Nordnet følger etter med 7,52 prosent av omsetningen, og ble som vanlig største meglerhus målt i antall transaksjoner med en markedsandel på 11 prosent.

Nordnet har kommet med egen statistikk som viser at privatkundene fra de fire rene internettmeglerne Nordnet, Netfonds, E-Trade og Skandiabanken gjennomførte 608.052 transaksjoner i oktober. Samlet omsatte de fire meglerne aksjer for 49,3 milliarder, og det er årets beste måned så langt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.