*Nettavisen* Økonomi.

Frykten rår på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Negativ åpning på de amerikanske børsene.

15.01.09 16:12

De amerikanske futuresindeksene peker mot en ny rød dag på Wall Street torsdag. Bekymring for banksektoren og for helsetilstanden til Apple-sjef Steve Jobs tynger stemningen.

NA24 - din næringslivsavis

Kort etter åpning er industriindeksen Dow Jones ned 0,79 prosent til 8.135,42 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen er ned 0,89 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq detter 0,60 prosent til 1.480,71 poeng.

Frykt i banksektoren
Til tross for bedre resultater enn ventet fra den nest største amerikanske banken JP Morgan Chase & Co, henger frykten for vedvarende kredittap i banksektoren som en mørk skygge over investorene.

Selv JPMorgans nettoresultat i fjerde kvartal falt hele 76 prosent fra året før, var ikke resultatet så ille som mange hadde fryktet. Selskapets underliggende resultater antydet også at banken navigerer seg gjennom den økonomiske krisen med større hell enn sine konkurrenter.

- Folk flest betrakter dem å bli kanskje den sterkeste bank der ute. De har virkelig kjempet for å være lønnsomme. Så det er ikke et godt tegn for de som ikke er i like god tilstand. Den første reaksjonen var svært positiv, men folk begynner å vurdere hva utsiktene er for de bankene som ikke er i nærheten av å være like godt posisjonert. Vi er ikke ute av skogen i det hele tatt ennå, sier Rick Meckler LibertyView Capital Management i New York til Reuters.

Apple-sjefen syk
Apple-aksjen er også i negativ leie i førhandelen, og ventes å dra teknologiindeksen lavere. Sjefen for selskapet som lager iPod og iPhone, Steve Jobs, er ute i permisjon på grunn av helsemessige problemer.

En rekke makrotall ble lagt på bordet før børsåpning torsdag. Aktivitetsnivået for produksjonssektoren i New York-området bedret seg i januar. Det viser tall fra den amerikanske sentralbankens kontor i New York. New York Empire State-indeksen endte på -22,20 poeng i januar. Det er en bedring fra minus 25,76 i desember i fjor. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at indeksen ville havne på minus 25 i desember.

Samtidig fortalte den ukentlige oversikten over nye søkere til ledighetstrygd om 524.000 nye søkere, mot ventet 513.000.

Annonsebilag