*Nettavisen* Økonomi.

Frykten tar overhånd

Foto: (Scanpix)

Skrekkscenario slår knockout på Oslo Børs.

24.10.08 18:24

Oslo Børs opplevde en av de verste dagene i historien. Aksjekursene raste til nye bunnivåer og dro med seg indeksen ned.

NA24 - din næringslivsavis

Da handelen var over fredag hadde hovedindeksen falt 9,24 prosent til 221,12 poeng. Det er det laveste nivået på fire år, og da det sto på som verst var fallet på over 12 prosent. Uken begynte svært bra for Oslo Børs, men når det er tid for å oppsummere, endte det med et fall på 4,75 prosent.

Resesjon, resesjon og atter resesjon
Siden nyttår har Oslo Børs falt nærmere 55 prosent idet som fortoner seg som det verste børskrakket noensinne. Den siste uken har omsetningsvolumet vært noe lavere enn snittet de siste månedene, og det er et tegn på at kjøpelysten er fraværende. Salgspresset er derimot betydelig og en sterk faktor til de enorme utslagene.

Ordet resesjon er blitt hyppig brukt av økonomer og gjengitt i medier over hele verden. Fredag ble det klart at Storbritannia høyst sannsynlig allerede er i en resesjon etter at det kom ferske tall over veksten i økonomien. Bruttonasjonalproduktet falt med 0,5 prosent i tredje kvartal og ekspertene mener at den fallende trenden vil vare. I Asia kommer det også tydelige signaler om at flere av de største økonomiene nå er rammet av finanskrisen. Samtidig er det blitt mer åpenbart at USA også vil få en lengre og dypere nedgangsperiode.

Panikken bredte seg på børsene i hele verden. I Europa og Asia var fallet historisk høyt og i enkelte aksjemarkeder ble handelen i enkelte aksjer stengt. Det samme skjedde i USA, der futureshandelen ble suspendert og et gulv ble dannet for å unngå total kollaps. Børsmyndighetene i USA har også fastsatt at handelen i Dow Jones-indeksen blir stanset hvis indeksen faller under et visst nivå.

Opec kutter
Resesjonsfrykt har også fått innvirkning i råvaremarkedet. Opec har vedtatt å kutte produksjonen med 1,5 millioner fat per dag. Det er ikke nok for oljemarkedet. I forkant var det ventet at Opec ville kutte produksjonen med rundt 1 million fat per dag, men selv om markedet hadde ventet et mindre kutt så viser markedsreaksjonene at dette er ikke nok for å berolige situasjonen.

Kontraktene på nordsjøolje med levering i desember ble sendt ned 5 prosent til 62,50 dollar per fat. Det er et fall på over 10 prosent for uken.

Fallet i oljeprisen har gått hardt utover StatoilHydro. Aksjekursen raste ned 8,86 prosent til 115,20 kroner. Det var også tendensen blant de utenlandske oljegigantene. Nedturen skremmer investorene vekk fra de store oljeselskapene. Når det gjelder StatoilHydro steg aksjekursen 2,5 prosent når uken er sett under ett.

Denne uken har resultatsesongen fått mye oppmerksomhet. Flere av de største og viktigste selskapene i verden har lagt sine tall for siste kvartal. Inntrykket er noe blandet, men et bilde som er i ferd med å tegnes er at selskapene er usikker på fremtiden. Enkelte innrømmer at de allerede er blitt rammet av kredittkrisen og svekkelsen i verdensøkonomien. Felles for alle er at hvis selskapene skuffer så blir de hardt rammet.

Store tapere
I Norge la blant annet Aker Solutions frem sitt resultat etter tredje kvartal. Kjell Inge Røkkes juvel skinner ikke lenger, og aksjemarkedet har denne uken vendt selskapet ryggen. Det har medført at aksjekursen raste 27,17 prosent til 33,50 kroner fredag. Ukens fall ble på over 30 prosent.

Elteks markedsverdi raste denne uken med 43,5 prosent etter at selskapet presenterte sitt resultat. Selskapet gjorde det klart at de hadde likviditetsutfordringer og hintet frempå at det kunne bli aktuelt å benytte en emisjon for å løse problemet. Det er noe markedet straffer svært hardt.

Yara var også en betydelig bidragsyter det voldsomme børsfallet. Fallet på 9,21 prosent til 108,50 kroner kom etter at de stenger en av fabrikkene. Utfordringene i ureamarkedet har gjort at Yara tvinges til å stenge ned produksjonen ved en fabrikk i Italia. Den aktuelle fabrikken produserer urea og ammoniakk og den midlertidige stansen vil gjelde frem til markedsforholdene bedrer seg og lønnsomheten øker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.